Van vrijwilligerswerk heeft iedereen weleens gehoord. Je buurvrouw, je opa, één van je ouders of misschien ben je zelf wel bezig met vrijwilligerswerk. Er zijn allerlei dingen die je kunt doen als vrijwilliger, van poepscheppen bij de kinderboerderij tot verzorger in een bejaardentehuis.

Sommige mensen doen vrijwilligerswerk puur uit overtuiging, anderen omdat ze niet veel keuze hebben. Voor vele is vrijwilligerswerk doen iets moois en het geeft voldoening aan iemands leven. Utrecht is de stad met de meeste vrijwilligers van Nederland, wat betekent dat er dus ook heel veel diverse mensen zijn die vrijwilligerswerk doen.

Bij VC Utrecht kunnen vrijwilligers zich aanmelden om via hen bij een organisatie terecht te komen die bij ze past. Bij VC Utrecht zijn ze ook bezig met ‘de Nieuwe Utrechters.’ Dit project houdt in dat vluchtelingen uit bijvoorbeeld Syrië vrijwilligerswerk gaan doen. Dit is om verschillende redenen. Zo kan het zijn dat deze mensen nog geen baan kunnen krijgen, maar wel graag willen wennen aan de Nederlandse cultuur. Ook kan het zijn dat dit vanuit de gemeente wordt gevraagd of simpelweg omdat die mensen ook gewoon iets goeds willen doen voor de Nederlandse maatschappij.

De vluchtelingen worden hierin begeleid door VC Utrecht, door bijvoorbeeld iemand die een dagje met de vluchtelingen meeloopt bij het werk om zo te wennen. Dit geeft meer vertrouwen voor de mensen die net beginnen. Karlijn, onze verslaggeefster, sprak met zo’n Nieuwe Utrechter. Haar naam is Shurok. Zij is fotograaf voor een Utrechtse kunstenaar. Shurok vertelt waarom het vrijwilligerswerk zo’n belangrijke rol speelt in haar leven.

Ook spreekt Karlijn met Noortje van der Meer. Noortje is werkzaam bij VC Utrecht en heeft veel te maken met de Nieuwe Utrechters. Zij vertelt waarom zij zich zo inzet voor vrijwilligerswerk.