Jan en Alla zijn nu al twintig jaar samen. Jan is een Nederlander die is opgegroeid in Duitsland en Alla is in de Sovjet Unie volwassen geworden. Ze hebben elkaar ontmoet in Amerika. Toen ze twintig jaar geleden gingen trouwen, besloten ze om in Nederland te gaan wonen. 

Cultuurshock
Ze moesten allebei heel erg wennen aan de dokters. “Waar een dokter in Rusland meteen onderzoeken gaat doen, vraagt een dokter in Nederland of je na een week terug wil komen als het probleem nog niet weg is” vertelt Alla. “Op een gegeven moment had Alla best een heftig gezondheidsprobleem. We zijn tientallen keren naar de dokter gegaan in Nederland en er werd niks gedaan. We gingen één keer in Rusland en de dokter vond meteen wat er aan de hand was en wat er aan gedaan moest worden” voegt Jan er verontwaardigd aan toe. Volgens hun ligt het probleem niet bij de kwaliteit van de dokters, “die is goed”, maar het ligt aan hoe druk ze het hebben.

Zwangerschap
Het koppel heeft samen een zoon gekregen. “Dat was echt mijn tweede cultuurshock”, vertelt Alla, “In Rusland heeft een vrouw het heel zwaar, totdat ze zwanger is, dan is ze een koningin. In Nederland heb ik dat heel anders ervaren. Niemand stond voor mij op in de tram. Ik ben een keer in elkaar gezakt voor de Kruidvat in Amsterdam en niemand hielp me. Het individualisme is, volgens mij, echt te groot op zo’n moment.”

Opvoeding
Ze waren het er allebei over eens dat ze hun zoon Nederlands zouden opvoeden. “Wij wilden wel tradities meegeven, zoals bijvoorbeeld Sinterklaas. We hebben er dan wel ons eigen feest van gemaakt. Met andere buitenlandse vrienden vieren we het dan door te eten en spelletjes te doen. Dat is een voorbeeld van hoe we met veel dingen omgaan, we passen het zo aan dat het bij ons past.”

Jan en Alla leggen uit wat de grootste cultuurshocks waren, maar ook wat ze mooi vinden aan Nederland.