We kennen Rusland misschien allemaal als een grote boosdoener waar president Poetin soms keuzes maakt die wij in Nederland niet snel zullen tolereren. Zoals bijvoorbeeld de corruptie tijdens verkiezingen. Kiezen wij als Nederlandse media niet vaak voor negatieve framing als het gaat om Rusland?

Het woord ‘nepnieuws’ wordt tegenwoordig vaak gebruikt, en zeker in het tijdperk waarin de meeste mensen social media gebruiken als een platform waarin zij alles kunnen posten en delen wat zij maar willen. Er verschijnen vaak berichten op social media die niet echt zijn. ‘Nepnieuws’ dus. Toch wordt Rusland vaak de manipulator genoemd.

In een interview van radio 2 met Margreet Spijker als presentatrice spreekt zij met de Russische RTL ster Euvgenia Parakhina. ‘Ik vind het jammer dat er in Nederland aan Russische propaganda wordt gedaan, want elke dag is er een klein dingetje over Rusland en dat is altijd negatief’ aldus Euvgenia.

Geschiedenis
Tegenwoordig gaat de samenwerking tussen het Westen en Rusland moeizaam en met veel verweren. Nederland en Rusland kennen wel een lange geschiedenis en daaruit blijkt vooral dat het niet altijd een moeizame samenwerking is geweest. In het begin was er zelfs sprake van een groot wederzijds respect.
De relatie van beide landen begint aan het einde van de 16e eeuw. In West- en Midden- Europa wordt het de tweede helft van de 16e eeuw een stuk kouder dan daarvoor. De winters worden strenger met meer ijs en sneeuw, en het seizoen begint vaak al in november en duurde tot maart of april.
In deze eeuw worden Hollandse kooplieden actief op het Rijk van Moscovië. Deze samenwerking en het verband tussen Nederland en Rusland was erg belangrijk voor de Republiek. Het was niet alleen voor Nederland een gunstige samenwerking, maar Rusland profiteerde ook erg van de economische groei die Nederland gedurende de 17e eeuw doormaakte.

Omkeer
De Nederlandse betrekkingen met Rusland zijn zelden zo beroerd geweest als nu. Het omkeerpunt was de MH17-ramp. Deze ramp heeft ervoor gezorgd dat Nederland de slechtste band heeft met Moskou dan menig ander EU-land. 
Rusland voelt zich op zijn beurt onbegrepen en onschuldig. Rusland laat zijn volk dan ook weten dat het Westen de boosdoener is in de wereld en dat wij als Westenaren een bedreiging vormen.

The bright side
Rusland wordt dus in Nederland vaak negatief benoemd in het nieuws, en men vergeet daardoor soms wat de positieve kant is van het land en wat het allemaal te bieden heeft. Rusland heeft een tal aan beroemde componisten. De bekendste componist is Pjotr Iljjtsj Tsiakovski. Hij verbond de West-Europese muziek met Russische muziek. Tsiakovski is vooral bekend om twee bekende stukken, namelijk Het Zwanenmeer en De Notenkraker.
Deze muziek is onder andere te horen in drie bekendste balletstukken, De Notenkraker, Het Zwanenmeer en Doornroosje.
Rusland voldoet aan een groot aanbod als het gaat om cultuur.

Rusland van nu
Rusland staat onder leiding van president Poetin. Na de val van het communisme en de Sovjet-Unie werd er veel geprivatiseerd in de staat.
Door deze privatisering wisten een aantal mensen flink te profiteren, maar voor veel burgers leidde het naar nog meer armoede. Dit zorgt voor een sociale ongelijkheid in Rusland en dat heeft gevolgen voor de stabiliteit in het land. Poetin zegt dit op te lossen door de privatisering en corruptie tegen te gaan, maar volgens de Westerse media heeft hij zijn politieke tegenstanders opgepakt en is de persvrijheid erg gedaald sinds zijn presidentschap.

In Nederland wonen ongeveer 30.000 Russen. Zo ook Boris Tiokhine. Zijn ouders zijn 27 jaar geleden naar Nederland verhuisd en wonen in Amstelveen. Dat is overigens de plek waar Boris 18 jaar geleden is geboren. Zijn moeder vindt het lastig om zich te uiten over de Nederlandse berichtgeving over Rusland en zijn vader kan het juist wel begrijpen dat de berichten vaak negatief zijn.

Boris verteld in onderstaande audio wat hij van de Nederlandse berichtgeving over Rusland vindt.