Een meme wordt door het Oxford Dictionary als volgt gedefinieerd: “Een foto, video, stuk tekst etc., vaak humoristisch van nature, dat wordt gekopieerd en verspreid door internetgebruikers, al dan niet met lichte wijzigingen.” Het gebeurt echter steeds vaker dat de meme-cultuur buiten het internet treedt, zoals bij de Top 2000.

Pokémon gaf het startsein voor facebook acties om memes in de Top 2000 te krijgen. Initiatiefnemer Wisse ten Bosch plaatste in 2015 een oproep op Facebook om de intro van de jaren negentig serie de lijst in te stemmen, waar massaal gehoor aan werd gegeven. De doelgroep: nostalgie gedreven jongeren. Inmiddels stormt deze track (“Gotta Catch ‘em All” van Jaison Paige) zelfs richting de bovenste honderd.

Voor een van de oudste memes in de ‘lijst der lijsten’ moeten we terug naar 2009. Na zes jaar lang niet in de lijst gestaan te hebben, zorgden memes ervoor dat “Never Gonna Give You Up” van Rick Astley een grootse terugkeer maakte.

Een andere opvallende case is die van Toto’s “Africa”. Deze track staat al sinds het begin van de Top 2000 in de bovenste regionen van de lijst te vinden. Maar sinds Facebookpagina’s als ‘I Bless the Memes Down in Africa’ aan populariteit toenemen, is dit nummer zowaar in de top 10 terecht gekomen.

Zo zijn er nog tal van andere voorbeelden te noemen. “All Star”, “Sweet Victory”, “Zoutelande”, en allemaal vanwege meme-cultuur in de lijst terecht gekomen, of gestegen. De Top 2000 mag dan nog steeds een bastion van rock-klassiekers zijn, maar de toenemende aanwezigheid van memes valt niet meer te ontkennen.