Jong zijn en nog niets hoeven. ‘Het is de mooiste periode uit je leven!’ hoor je oudere mensen weleens zeggen. Je hebt nog niet echt belangrijke verantwoordelijkheden, kan nog allerlei avondturen beleven en je kan jezelf nog helemaal ontplooien. Voor sommige jongeren ziet hun jeugd er niet zo mooi uit. Vandaag praat verslaggeefster Karlijn Plooijer met Shymo (18) en Zyara (20) Korver. Zij zijn zussen en komen uit Westzaan. Hun jeugd is misschien toch niet zo perfect als het lijkt. Shymo heeft namelijk kanker.

Shymo en Zyara zijn twee hechte zussen. Ook hebben ze nog 2 broers Gylian en Yervin. De broers hebben het ouderlijk huis al verlaten. De meiden nog niet. Shymo is afgestudeerd van de havo en Zyara zit nu in haar eerste jaar HBO Fysiotherapie. Tot twee jaar geleden was er niets aan de hand, tot Shymo ziek werd. ‘Je grootste nachtmerrie wordt werkelijkheid.’ 

Shymo heeft een diffuus hooggradig glioom in haar ruggenmerg en waarschijnlijk ook in haar hersenen. Een glioom komt vrijwel altijd voor in het zenuwstelsel en/of hersenen en het is eigenlijk hetzelfde als een tumor. Een glia is een beschermcel van de zenuwbanen, die is wild gaan groeien en dat noem je een glioom. Diffuus betekent dat de tumor groeit als een soort van klimplant. De termen hooggradig en laaggradig staat niet voor goedaardig of kwaadaardig, maar kan er wel mee vergeleken worden. Je hebt verschillende fases 1 t/m 4. Één en twee noemen we laaggradig, die zijn het minst kwaadaardig. Drie en vier noemen we hooggradig en zijn dus kwaadaardig.  Shymo heeft fase vier van het glioom.

De glioom heeft ruimte in haar ruggenmerg in beslag genomen, waardoor kort gezegd Shymo een dwarslaesie heeft opgelopen. Het gevolg hiervan is dat Shymo niet meer kan lopen en nu in een rolstoel zit. Er zit een kans in dat ze weer kan lopen in de toekomst, maar nu is dat nog niet ter sprake. Als je jong (of oud) bent wil je helemaal niet aan zulke dingen denken. Hoe blijf je als Shymo in zulke situaties positief? En hoe blijft Zyara positief nu haar ‘kleine’ zusje ziek is?

In deze podcast praat ik hierover met Shymo en Zyara. Shymo heeft ook een dagboekje bijgehouden sinds zij weet dat ze ziek is, daar leest zij soms ook wat uit voor tijdens de podcast.