Staatssecretaris Paul Blokhuis vindt dat de prijzen van alcohol omhoog moeten, maar volgens psychologe Mandy de Jong brengt de prijsverhoging een risico met zich mee; er bestaat namelijk een kans dat jongeren eerder naar drugs grijpen omdat dat goedkoop zal blijven.

Psychologe De Jong werkt met alcohol- en drugsverslaafden. Volgens de psychologe kan de prijsverhoging een goede motivatie zijn voor jongeren om alcohol links te laten liggen of minder te gaan drinken, maar het zou jongeren ook kunnen motiveren om alternatieve middelen te gebruiken: “Zet jezelf in de schoenen van een zestien/zeventienjarige. Een ‘gezellige’ avond waar je twintig à dertig euro betaalt voor alcohol of een ‘gezellige’ avond waar je drie à vijf euro betaalt voor een pilletje. En ik zeg ‘gezellige’ omdat alcohol en drugs natuurlijk niet garant staan voor een gezellige avond.”

Student Jelle Somsen is 25 jaar en gebruikt nu ongeveer acht jaar drugs tijdens het uitgaan: “Waarom zou ik acht euro betalen voor een drankje als ik voor vijf euro de hele avond plezier kan hebben met een xtc-pilletje?! Ik snap dat alcohol slecht is voor je gezondheid maar volgens mij is dit niet de oplossing. Nu gaan jongeren juist zuipen voordat ze gaan stappen of gaan over naar drugs.”

Volgens De Jong is het misschien wel te laat voor een algemene oplossing om overmatig alcoholgebruik tegen te gaan: “Bij een verslaving komt zoveel meer kijken dan alleen het middel; de omgeving, het sociale netwerk, de opvoeding, ingrijpende gebeurtenissen, woning, intelligentie, fysieke/mentale gesteldheid, zelfbeeld, seksualiteit, etc.” Veranderingen/oplossingen die toegespitst zijn op het individu of kleinere groepen zijn volgens de psychologe realistischer en meer haalbaar.

De Jong gelooft wel dat we veranderingen kunnen maken in onze maatschappij die het gebruik van alcohol verheerlijkt: “Denk maar aan alle reclames over alcohol. Als ik kijk op sociale media zie ik de gekste dingen voorbijkomen over alcoholgebruik; mooie mannen en vrouwen die op een bijzondere wijze een drankje nuttigen, memes over kleine kinderen en kleding met teksten over alcoholgebruik. Ik zou natuurlijk liegen als ik zou zeggen dat ik er zelf niet om moet lachen, maar het geeft wel aan dat we het gebruik van alcohol ontzettend genormaliseerd hebben.”

Een gezonde levensstijl

Natuurlijk zijn er ook nog altijd jongeren die niet omkijken naar alcohol en drugs, daar is de 24-jarige Colin Versteeg een voorbeeld van: “Toen ik een aantal jaar geleden aan topsport deed, was dit een strenge regel. Na mijn carrière heb ik mijn gezonde levensstijl aangehouden. Wel trekt Colin regelmatig op met vrienden die wel van een drankje houden: “Wanneer ik kijk naar mijn vrienden die wel drinken denk ik wel eens of dat nou wel zo gezond is. Op momenten dat er de volgende dag iets belangrijks is en ik word negatief beïnvloed door het alcoholgebruik van een ander, dan vind ik dit wel vervelend.”

Verslaggeefster Karlijn Plooijer spreekt met Hans Pieters en Sandra van Bennekom. Hans drinkt geen alcohol in verband met zijn verslaafde moeder en de gevolgen van zijn gezondheid. Sandra is arts en vertelt over de gevolgen van alcoholgebruik vooral op jongere leeftijd. Ook vertelt ze over een gezonde levensstijl naast het nuttigen van alcohol:

Vorige week was er een concept van het Preventieakkoord gelekt waarin staat dat de prijzen van alcohol verhoogd moeten worden, staatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid werkte mee aan dit Preventieakkoord. Drank in de aanbieding en acties zijn ook niet langer toegestaan als de plannen doorgaan. Hierdoor zou de consument minder snel alcohol inslaan en krijgen we een gezondere samenleving. Verder moeten ook sigarettenpakjes neutraler worden gemaakt zodat ze minder opvallen en zouden suikervrije drankjes goedkoper moeten worden tegen de strijd van obesitas.

Verslaggeefster Lieuwkje Dijkstra praat met ondernemers over de gevolgen het verhogen van de alcoholprijzen:

Wegens privacyredenen zijn de namen van de psychologe en Hans Pieters gefingeerd.