Het Centraal Bureau voor de statistiek komt woensdag met cijfers over de tevredenheid van Nederlanders over hun gewicht. Het is voor het eerst dat het onderzoeksbureau hier statistische informatie over geeft.

Tot nu toe heeft het CBS nog niet veel cijfers uitgebracht op het gebied van gewicht. Alleen over de Body Mass Index worden al sinds 1981 statistieken vrijgegeven. Gemiddeld heeft iets meer dan de helft van de Nederlanders een gezond BMI. De gezondste groep Nederlanders is tussen de twintig en dertig jaar oud. Onder deze leeftijdsgroep heeft bijna 70% een normaal BMI.

Veel deskundigen zijn kritisch op de BMI en noemen het achterhaald. Zo vertelde Liesbeth van Rossum van Centrum Gezond Gewicht aan EditieNL: “Je ziet niet hoe de verhouding tussen vet en spier is, dus dit is niet voldoende om een gezond gewicht mee aan te tonen.” Dat er meer cijfers met betrekking tot gewicht komen dan alleen over het BMI is dus niet zo gek.

Consumentenprogramma Radar deed in 2016 ook al onderzoek naar de tevredenheid over gewicht. Hier kwam uit dat 57% van de Nederlanders graag minder zou willen wegen. Slechts 2% zou meer willen wegen.

Lees hier het artikel over de uitkomsten van dit onderzoek.