Een frisse neus halen, langsgaan bij de lokale Turk voor een kapsalon met liters knoflook of simpelweg noodlottig wegrotten in je warme bed: we hebben allemaal onze eigen manieren om te dealen met een kater. Vaak nemen we dit voor lief, want zoals we maar al te goed weten, doet alcohol ons lichaam niet veel goeds. Maar wat we misschien níet weten is dat er een gerecht is wat beter ‘geneest’ dan we denken: pasta!

Het is vandaag, woensdag 17 oktober, National Pasta Day. Een goede reden om het geliefde gerecht wat extra waardering te geven. Want over het algemeen wordt pasta beschouwt als een ‘neutraal en makkelijk gerecht’, volgens restaurantmanager Guus Rijnberg. Warm, koud, slierterig of in vormpjes: met pasta kun je eindeloos combineren. “Als je niet van kaas houdt, doe je er vis bij. Je kan zo gek gaan als je wil, eigenlijk.”

Wat pasta kan doen
Niet alleen met pasta, maar ook met alcoholconsumptie gaan we weleens ‘zo gek als we willen’. Onder het mom van ‘later komt de spijt’ worden we wakker en meldt ons lichaam vrijwel meteen dat dat laatste glaasje funest was. Al dan wel mét of zonder wasmachine in de maag en een privé-Thunderdome in ‘t hoofd. Naast dat veel mensen pasta ook erg lekker vinden, is er een kant die weliswaar wat onbelicht blijft. En dat is de positieve invloed op ons lichaam na een stevig avondje doorzakken.

Volgens het Voedingscentrum is de reden dat we ons zo ellendig voelen tijdens een kater, zonder twijfel, het vochtverlies. Alcohol onttrekt vocht aan ons lichaam en hierdoor krijgen we die hardnekkige hoofdpijn. Tijdens het afbreken van de dosis alcohol die door ons lichaam stroomt, komen er afbraakproducten vrij die je vervolgens misselijk maken. De grote hoeveelheid vezels in volkorenpasta werkt, óók volgens Men’s Health, goed om je verteringsproces weer op gang te krijgen. En dat is nou nét waar alle ongein plaatsvindt. 

En nee, het is niet de bedoeling dat we er vette ingrediënten aan gaan toevoegen. Hoe lekker dat dan ook smaakt. Vettigheid werkt juist averechts voor de spijsvertering. Het Voedingscentrum adviseert dus om er geen kaas of spek bij te bakken. Want het resultaat daarvan kan zijn; een opgeblazen gevoel, buikkramp en ja, gas. Vul zelf maar in.

Een opscheplepel broccoli
Tijdens het ‘katerproces’ ontstaat er ook een tekort aan kalium, aldus het Voedingscentrum. Kalium is een mineraal dat, samen met chloride en natrium, betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en bloeddruk. Twee factoren die tevens een hoofdrol spelen in onze katerklachten. Een sneetje volkorenbrood of een banaan kan hier wonderen doen, maar nog beter: voeg 50 gram broccoli toe aan je bord pasta. Dat is ongeveer een volle opscheplepel. Zo steun je je lichaam nog meer in het herstel.

Vorig jaar maakte de pastachef van manager Guus Rijnberg pasta in een hartjesvorm, ter ere van National Pasta Day. Want ‘naast het gebruiken van dagverse producten, is het ook belangrijk om pasta te bereiden met veel aandacht en liefde’. Aandacht, en liefde. Vergeet vooral die twee ingrediënten niet.