The Postroom: Interactief museum waar een gezellig feestje gehouden wordt. Dit concept werd in 2016 bedacht door HKU studenten Mees Gerkema en Vincent van Gorkom. De twee jongens vonden het uitgaansleven in Utrecht maar saai en bedachten een manier om nieuw leven te blazen in de cultuur van kroegentochten en foute muziek.

In loods ‘de Nijverheid’ vindt 23 november de tweede editie plaats van ‘The postroom’. Dit is een creatie die ontstaan is door kunst en uitgaan te combineren. Tijdens het evenement komen verschillende kunstvormen samen die gepresenteerd worden door jong talent. Zo zijn er optredens van spoken word artiesten, theaterstukken, live DJ’s en dansvoorstellingen te bezichtigen.

Eentonig
“Wat ik heel erg had was dat alle avonden waarop ik uitging een beetje op elkaar gingen lijken. Daar was ik een beetje klaar mee”, vertelt Vincent van Gorkom, een van de organisators van ‘The postroom’. “Ik denk dat het uitgaansleven interessanter kan worden als de buitenwijken meer benut zouden worden. Er zijn daar veel toffe locaties die nog ontdekt moeten worden waar je mensen nieuwe belevingen kan serveren ”, Het centrum van Utrecht vindt hij prachtig, maar wel een beetje oud en dorps. Volgens Vincent kan je in een gebied buiten het centrum een nieuwe vibe creëren die tot een nieuwe beleving van het uitgaan leidt.

Van Gorkom denkt dat het maar een kwestie van tijd is voordat de gemeente hierop inspeelt.  “Ik vind dat de gemeente locaties beschikbaar moet stellen voor initiatieven die jonge kunstenaars steunen. Er zijn al projecten gaande zoals ‘StrandedFM’, een radiostation dat jonge artiesten steunt. Maar er mogen veel meer van dit soort projecten komen.”

“Alle projecten hier zijn nu nog erg commercieel. Utrecht heeft de grootste creatieve school van Nederland. Dan vraag ik me af waar alle creatieve mensen zijn?” Ook door de vele verenigingen in Utrecht ontstaat er geen andere manier van uitgaan dan de kroegencultuur, denkt van Gorkom. Het avontuur ligt volgens hem te dichtbij doordat het centrum van Utrecht alle uitgaansgelegenheden samenvoegt. Daardoor hoeven mensen geen kijkje te nemen buiten het centrum.

Een ervaring voor elk zintuig
Het kunstzinnige karakter van ‘The postroom’ geeft volgens de organisatie een extra dementie aan het uitgaan. “Elk zintuig wordt getriggerd en niet alleen je gehoor zoals bij uitgaan vaak wel het geval is. Vooral je gevoel staat bij ‘The postroom’ centraal. We proberen je dingen te laten voelen, vooral de kunst moet veel doen met je gevoel. Doordat er veel kunstvormen zijn begin je sneller gesprekken over optredens met andere mensen op het feest. Het zijn minder standaard onderwerpen die je bespreekt dan wanneer je in een kroeg staat.” Door verschillende kunstvormen met mensen die je niet kent te bespreken, kom je erachter of je een connectie kan maken met iemand. De kunst vraagt namelijk om een eigen mening die misschien overeenkomt met de mening van een ander. Maar zelf als mensen de kunst niks vinden, zou Vincent niet snel iets veranderen. “De kunst moet juist een reactie oproepen en niet meteen geaccepteerd worden als tof.”

Maar waarin verschilt ‘the postroom’ dan echt van een normaal festival? “’The postroom’ biedt een aantal ‘what the fuck’ momenten. Daarmee proberen we de bezoeker te resetten. Tijdens dat moment kijk je van links naar rechts naar je buurman en realiseer je dat iedereen datzelfde gevoel deelt. Dat is magisch.” Hierin zit volgens van Gorkom de werking van performance art. “Iedereen heeft datzelfde gevoel. Iedereen is op hetzelfde level en zo ontstaan er gesprekken over de kunstvormen.”

Weinig diversiteit
Volgens Cas van der Ven van DJ-duo ‘Swingtvis’, die als afsluiter van de avond optreedt, laat het uitgaansleven in Utrecht te weinig diversiteit zien. “Veel mensen zien uitgaan al snel als ‘even biertje doen’ met mensen die ze al kennen. Ik vind nieuwe ervaringen vet en dus vind ik wat uniekere initiatieven zoals ‘The postroom’ leuker. Het aanbod daarvan is in Utrecht te klein. Rotterdam is daarin bijvoorbeeld wel wat progressiever. Dat komt vooral doordat Utrecht een studentenstad is en studenten snel gericht zijn op bier en foute muziek. De creatieve kant slaat hierdoor dicht.”

Wat er zou kunnen veranderen in het uitgaansleven waardoor het wat interessanter zou worden is dat er meer creatieve ideeën moeten komen, vindt van der Ven. “De gemeente moet ervoor zorgen dat er locaties vrijkomen voor zulke evenementen. Het is al bijzonder dat zo’n evenement nu bij ‘de Nijverheid’ georganiseerd kan worden. Normaal stelt de gemeente niet zulke plekken vrij voor dit soort evenementen. Als er meer jonge ondernemers zouden komen zoals Mees en Vincent, zou dit ook zeker het uitgaansleven positief beïnvloeden.”