Begin november zijn tientallen automobilisten op de A58 bij Etten-leur fors bekeurd. Zij filmden vanuit hun auto met hun mobiele telefoon een ongeval dat net had plaatsgevonden. Niet erg respectvol, maar het gebeurt nog steeds erg veel dat mensen ook dit soort dingen filmen met hun mobiele telefoon.

De bekeurde automobilisten zijn bij het filmen van ongevallen dus zeker geen uitzondering op de rest van onze bevolking. En doordat we dit soort filmpjes blijven maken, ze alsmaar blijven rondcirkelen en wij ze blijven kijken, wordt het fenomeen in stand gehouden.

Cijfers
Ondanks dat een aardig aantal mensen gerust hun smartphone erbij pakt ten tijde van een ongeval is 90% van de mensen fel tegen het filmen van een ongeval en geven zij aan het onacceptabel te vinden dat dit gebeurt, vertelt Naomi Nolte, junior persvoorlichter bij het Rode kruis. Dit bleek namelijk uit een onderzoek dat het Rode kruis heeft gedaan onder de Nederlandse bevolking. Maar antwoorden alle mensen dan wel écht eerlijk? “Het filmen zelf onacceptabel vinden staat los van de vraag of dat deze mensen zelf daadwerkelijk eens een opname gemaakt hebben bij het plaatsvinden van een ongeval. Dat is dus ook niet waar het onderzoek op gericht was.”

Campagne
Dat we het normaal vinden om ongevallen te filmen, dat moet maar eens ophouden. Het Rode kruis startte daarom begin deze maand met hun campagne: Niet filmen, maar helpen. Hiervoor lanceerde zij een youtube video die nu meer dan 82.000 keer bekeken is. Doel van deze campagne: de filmende mensen in te laten zien dat zo’n smartphone ook voor andere doeleinden gebruikt kan worden, zoals bijvoorbeeld het bellen van de hulpdiensten.

Maar blijven mensen niet gewoon filmen? Naomi Nolte is junior persvoorlichter bij het Rode kruis en vertelt daar wat meer over.

Nu pas?
Maar als het filmen van ongevallen voor zoveel ophef zorgt, waarom start de campagne dan pas ‘zo laat’? Naomi Nolte is junior persvoorlichter en legt uit waarom de campagne pas begin november van start is gegaan. “Als Rode kruis zijn we natuurlijk 24/7 bezig om te helpen waar we kunnen. Zo ook met deze nieuwe campagne. Wel is het zo dat we meerdere campagnes per jaar startten. Het is niet handig om al deze campagnes op hetzelfde moment te lanceren, want dan ligt de focus niet per se meer op een campagne.”

Buitenland
Duitsland schonk eerder dit jaar al aandacht aan het filmen van ongevallen en lanceerde een campagnefilm “Sei kein Gaffer” waarbij het probleem van filmende jongeren, maar ook ouderen, tijdens ongevallen erg duidelijk wordt. In de korte film is te zien dat een drietal jongeren zich in een auto bevindt en tijdens het rijden foto’s en video’s maakt. Wanneer ze verder rijden zien zij links in de berm een brandende auto met daar omheen meerdere hulpdiensten. Ze besluiten uit te stappen en maken foto’s en grappige filmpjes van het ongeval. Dan komen ze dichterbij en blijkt het om de moeder van een van de jongeren te gaan. De video ging viraal in Duitsland. Daar is het zelfs strafbaar om ongevallen te fotograferen of te filmen met je smartphone en hangen er ook hoge boetes aan wanneer je deze regels overtreedt.
Christina Batt woont in Freiburg. Zij zegt weinig te weten wanneer haar gevraagd wordt naar de regelgeving en de straffen die worden uitgedeeld bij het filmen van een ongeval in Duitsland. “Ik wist eigenlijk niet echt dat daar een regel of boete aan vast zat. Het is toch een beetje vanzelfsprekend dat je dat niet doet, vind ik.”

Maatregelen
In Duitsland zijn de nodige maatregelen dus al getroffen. Een omstander die zijn smartphone of camera tevoorschijn haalt bij een ongeval en begint met filmen of fotograferen kan een dikke boete verwachten. In Nederland is dat nog niet het geval. De automobilisten die beboet werden op de A58 werden niet beboet om het feit dat zij het ongeval filmden, maar omdat zij hun mobiele telefoon gebruikten tijdens het rijden. Er kan dus zeker nog het een en ander behaald worden om het aantal filmende omstanders te verlagen. Het zou ook al enorm helpen wanneer websites als Dumpert deze videos niet meer toe zouden laten op hun site. Dit soort filmpjes krijgen nu vaak rond de 14.000 likes, dus de populariteit rond deze videos blijft op deze manier doorgroeien.

Het zou dus een stap in de goede richting zijn wanneer we niet onwetend blijven filmen, maar ook eens onze handen uit de mouwen steken om elkaar te helpen. We kunnen op deze manier dan wel niet iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen.