Een afspraak bij de psycholoog is iets waar niet heel veel mensen graag open over zijn, maar veel mensen hebben het wel nodig. Het komt nu alleen steeds vaker voor dat de wachtrij voor een psycholoog erg lang is, en dat kan nadelig uitpakken.

Uit onderzoek van NOS op 3 bleek dat zo’n 88.500 mensen op dit moment in een wachtrij staan voor psychologische hulp. Die wachtrij staat in Utrecht op maar liefst 35 weken, maar in andere regio’s is dat soms 9 weken. Ook verschilt het per soort hulp die een persoon nodig heeft. Bij persoonlijkheidsstoornissen wachten mensen soms wel acht maanden en dat is drie keer zo lang als dat mag.

Nadelig effect
Zo’n lange wachtrij kan nogal nadelig uitpakken, al helemaal als de hulp hard nodig is. Jente de Koster (19) staat op dit moment al twee maanden in de wachtlijst en kan nog steeds niet beginnen. Jente heeft autisme en is op de basisschool en middelbare school veel gepest. Al vaker heeft ze bij de psycholoog aangeklopt. Zo ook twee maanden terug. “Ik heb afgelopen jaar mijn middelbareschooldiploma gehaald en heb nu een tussenjaar. Dat valt best zwaar. Ik heb namelijk veel last van depressies gehad en ben bang dat ik er nu weer in val. Daarom besloot ik samen met mijn ouders dat het beter was als ik weer terug naar een psycholoog zou gaan.” Ze belde voor een afspraak en kreeg toen te horen dat het nog wel even zou duren totdat ze een afspraak kon krijgen. “De wachtlijsten zijn zo ontzettend lang. Ik wacht nu al twee maanden. Het valt heel zwaar, want ik wil echt heel graag geholpen worden. De angst dat ik in een zwart gat val is groot.”

Doorverwijzingen maken het langer
Jente is niet de enige. Een 18-jarige student, die niet met zijn naam in het artikel wil, kampt met hetzelfde probleem. Hij begon dit jaar met een studie op de UvA en liep al gauw tegen wat problemen aan. “Ik had hoge verwachtingen van de universiteit, maar ik vind mijn studie nogal schools. Daar kan ik slecht tegen. Mijn stress liep hoog op en ik vond het moeilijk om door te zetten. Na heel wat gesprekken te hebben gehad met mijn studieadviseur, besloot ik om naar een psycholoog te gaan.” Zij had namelijk het idee dat de student mogelijk hoogbegaafd was. Met een diagnose van de psycholoog kan hij zonder problemen studievertraging oplopen of deeltijd studeren. “Dat zal heel veel stress wegnemen. Ik heb dan meer rust aan mijn hoofd en kan me dan beter concentreren op mijn studie.” Een afspraak maken verliep alleen niet zo soepel. “Het is allemaal hartstikke omslachtig. Ik moest eerst naar de huisarts, vervolgens naar de praktijkpsycholoog en daarna kon ik pas een afspraak maken bij de juiste psycholoog, om vervolgens in een wachtrij te komen. Daar wacht ik nu al bijna een maand en mijn afspraak krijg ik waarschijnlijk pas eind januari.”

Verhuizen van psycholoog naar psycholoog
Is het dan een optie om naar een andere psycholoog te gaan waar de wachttijd veel korter is? Voor veel mensen niet. Niet iedereen is bereid om verder te reizen voor een sessie. Het lost ook weinig op. Jente: “Als ik nu een andere psycholoog ga zoeken, moet ik alsnog wachten. Misschien wel minder lang, maar het lost het probleem niet op.” Ook de 18-jarige student ziet dat niet zitten. “Ik ben nu toch al aan het wachten.”

Een nieuw beleid is dus zeker nodig. Meer psychologen? Jente had een ander idee: “Ik heb het idee dat psychologen veel tijd kwijt zijn aan administratieve werkzaamheden en daardoor minder tijd hebben voor cliënten. Het zou veel beter zijn als ze daar aparte werknemers voor inhuren. Zo kunnen psychologen niet alleen die lange wachtrijen sneller wegwerken, maar worden er ook weer banen gecreëerd.”