Sint-Nicolaas viert volgende week zijn verjaardag en dat gaat altijd gepaard met veel strooigoed, cadeaus en gedichten. Over dat laatste maakt verslaggever Wisse Overbeek zich het meeste zorgen. Dichter Jesse Laport geeft tips hoe je een leuk sinterklaasgedicht maakt. “Sinterklaas kan alles zeggen en daarom mag er juist humor in het gedicht verwerkt worden.”

Stadsdichter van Arnhem Jesse Laport schrijft zonder moeite en in korte tijd gedichten. Rond Sinterklaas is hij extra druk met dichten; familie en vrienden verwachten altijd een uitstekend sinterklaasgedicht. “Dit jaar schrijf ik tien sinterklaasgedichten,” vertelt Jesse. “Bij mijn familie ligt de lat altijd hoog, ze verwachten natuurlijk een perfect gedicht.”

Waar moet je op letten tijdens het maken van een sinterklaasgedicht?
“Ik vind dat een sinterklaasgedicht persoonlijk moet zijn. Je schrijft een gedicht voor iemand die je goed kent en daarom kun je juist hele persoonlijke gebeurtenissen vertellen. Ook moet een sinterklaasgedicht toegankelijk zijn. Je bent vaak met verschillende leeftijdscategorieën en daarom is het fijn als iedereen je gedicht begrijpt. Als ik bijvoorbeeld een gedicht schrijf voor je ouders, moet je jongere broertje hem ook begrijpen. Ik zou in een gedicht geen verhaal vertellen over een onderwerp waar alleen jij en de persoon voor wie je het gedicht schrijft iets van weten. Het hele gezelschap moet het gedicht kunnen begrijpen. Bovenal moet een sinterklaasgedicht rijmen, dat lijkt mij logisch.”

Mag er humor in verwerkt worden?
“Juist. Sinterklaas kan alles zeggen en daarom mag er juist humor in het gedicht verwerkt worden. Soms is het lastig om een grap te maken over iemand of een gevoelig onderwerp aan te snijden. Bijvoorbeeld over leeftijd, alcoholgebruik, luiheid of sportiviteit. Juist over zulke thema’s kun je in en sinterklaasgedicht je ei kwijt.”

Hoe begin ik een gedicht?
“Stap een is bij mij altijd woordwebben maken. Ik maak twee woordwebben, een over de eigenschappen van de persoon waarvoor ik een gedicht ga maken en een over de cadeaus die ik ga geven. Bij de eigenschappen van een persoon kun je vaak denken aan zijn of haar hobby’s, werk en andere persoonlijke verhalen. Zo heb je voor jezelf helder wat je geeft en wat die persoon bijzonder maakt.”

Hoe zorg ik er voor dat mijn gedicht rijmt?
“Maak een rijmschema. Wanneer je moeite hebt met het begin van een gedicht, kan een rijmschema helpen. Bij Gepaard rijmen (a a b b-schema) is het zo dat het laatste woord van de eerste zin rijmt op het laatste woord van de tweede zin. Dit is voor sinterklaasgedichten de meest voorkomende versie.”

Hieronder vind je het sinterklaasgedicht die Jesse Laport en verslaggever Wisse Overbeek hebben gemaakt.
De Sint vindt Martin een sportieve vent
Vandaar dat hij hem flink verwent
Maar zo’n oude vent moet op zijn hartslag letten
Want hij kan niet eindeloos stappen zetten
Dat weet niemand beter dan de sint
Die dat dus zo belangrijk vindt
Dus om je daarbij toe te schieten
Helpt de sint je zorgeloos genieten
Zo ben je voortaan je lichaam zeker
En win je kerngezond de tennisbeker

Hoe weet ik nou of een gedicht daadwerkelijk rijmt?
“Je merkt soms wel eens dat een gedicht verkeerd wordt voorgelezen. Het gedicht rijmt niet helemaal en daar heb ik toevallig gister iets voor bedacht. Als je wilt weten of jouw rijm net zo klinkt zoals je hem in je hoofd hebt, kun je gebruik maken van een ‘tekst to speech-robot’. Een robot leest de tekst alleen voor en heeft geen ritme. Op deze manier kun je er dus achter komen of een gedicht tijdens het voorlezen lekker loopt of juist niet. Mijn tip is dan ook, gooi je sinterklaasgedicht even door Google Translate. Op die manier kun je testen of je gedicht daadwerkelijk rijmt. Op deze manier kun je erachter komen of je sinterklaasgedicht een beetje oké klinkt.”