Vorige week kwam er een nieuw onderzoek van Eenvandaag uit waaruit bleek dat veel Nederlandse Joden niet openlijk uit durven te komen voor zijn/haar Joodse achtergrond. 43% gaf zelfs aan hun gedrag en kleding aan te passen uit angst voor beledigingen of zelfs bedreigingen.

Iemand die in het verleden te maken heeft gehad met antisemitisme is Boaz (19). Boaz is vorig jaar tijdens het uitgaan in Utrecht in elkaar geslagen nadat hij al eerder opmerkingen over zijn keppel had gekregen. “Op een gegeven moment stonden er zes jongens om mij en mijn twee vrienden heen. Ik werd een kankerjood genoemd en mijn vrienden werden, vanwege het feit dat ze bevriend met mij waren, landverraders genoemd”, vertelt Boaz. “Daarna ging het opeens heel snel. Ik kreeg van achter een harde klap en toen ik op de grond lag bleven ze op me intrappen. Ook mijn vrienden hebben een paar flinke klappen gekregen. Ik denk dat ik nog nooit zo bang ben geweest als ik toen was”. Sinds die avond durft Boaz niet meer alleen over straat te gaan in de avond.

Oorzaken

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) stelde vast dat er in 2017 een stijging was in het aantal antisemitische incidenten. Volgens Aron Vrieler, medewerker van CIDI, zijn hier verschillende redenen voor. “De huidige situatie in Israël speelt hier een grote rol in. Door de strijd tussen de Israëlische Joden en de Palestijnen, kunnen er in Nederland ook spanningen ontstaan tussen Islamieten en Joden”. Ook door de anonimiteit die mensen online hebben, komen er op het internet veel antisemitische opmerkingen voorbij. “Dit kunnen bijvoorbeeld bedreigingen zijn, maar ook antisemitische complottheorieën zijn zoals de Holocaustontkenning”, aldus Vrieler. Sinds 2017 is CIDI actief bezig om antisemitisme op sites en sociale media te laten verwijderen.

Gebrek aan kennis?

Volgens Leo Mock en Marianne Meijer, beiden hoogleraar hedendaags Jodendom, ligt de oplossing tegen antisemitisme in de educatie over het Jodendom. “Volgens mij is het helemaal geen verkeerd idee om kinderen op scholen meer te leren over de Holocaust en de huidige situatie in Israël. Hoe meer kennis kinderen krijgen, hoe meer begrip ze krijgen voor de Joden in Israël en in Nederland” vertelt Meijer. Volgens Mock zou de uitbreiding van deze kennis dan voor meer sociale cohesie kunnen zorgen, waardoor er hopelijk eerder wordt ingegrepen door omstanders bij dit soort incidenten.