Dubieuze zeepjeswinkels schieten als paddestoelen de een na de ander uit de grond in Nederland. Medewerkers spreken geen (of gebrekkig) Nederlands en de verkooptechnieken die worden toegepast zijn slim. De producten zijn aan de prijs en er wordt beweerd dat ze dezelfde resultaten bieden als botox. Zo ook het Israëlische bedrijf Kedma cosmetics.

‘Forever young’ luidt het motto van Kedma. Het bedrijf is van Israëlische oorsprong en zit verspreid rondom heel Europa. Het bedrijf beweert geheel natuurlijke producten te leveren die elementen van de dode zee bevatten. Na een wat grondigere kijk naar de ingrediënten, zijn er ondanks vele natuurlijke middelen ook synthetische middelen aanwezig. 100% natuurlijke producten zijn het dus niet. Op hun site staat een idyllisch verhaal over hoe de Egyptische prinses Cleopatra haar schoonheid te danken had aan de dode zee. In verband met het motto, adverteren ze hun producten als natural botox.

Expats
Vrijwel alle medewerkers in de winkel zijn van niet Nederlandse afkomst. Op een vacaturesite geheel gewijd aan expats staan talloze vacatures voor verscheidene winkels van Kedma. De gemiddelde Nederlandse burger kan wel een aardig woordje Engels, maar zelfs dit is voor vele medewerkers van Kedma te moeilijk. Hoewel ze verbaal misschien niet sterk zijn, weten ze hun verkooptrucs goed toe te passen.

Een cosmetica bedrijf in het centrum in Utrecht genaamd Kedma cosmetics, ontvangt op het internet niet al te veel lof. Ik ging met een proefpersoon de winkel binnen om het voor onszelf te ervaren.

Recensies
Op internet staan op talloze reviewsites reacties van mensen waarin ze vertellen hoe ze even later met honderden euro’s aan crème weer op straat stonden. Niet blij met het resultaat keren de mensen terug naar de winkel, maar aan ruilen doet de winkel niet. De medewerkers zijn getraind om klanten een crème van meer dan vierhonderd euro te verkopen. Op internet zijn filmpjes van de salestraining van de medewerkers te vinden. Hoewel deze geheel in het Arabisch zijn, zie je hoe de manier van omgang en praten op een compleet doordachte wijze wordt doorgevoerd.