Ruim 70% van de studenten in Nederland betaalt te veel huur. Dat blijkt uit onderzoek dat deze zomer uitkwam. Deze studenten betalen vaak ruim 100 euro te veel en in Amsterdam bedragen de extra kosten zelfs 180 euro. Wat kunnen zij hieraan doen?

Afgelopen herfst kwam de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting uit. Daarin staat dat het hoger onderwijs de komende acht jaar zal groeien met bijna 24.000 studenten. Er zullen vooral veel internationale studenten bij komen. In de komende acht jaar groeit het aantal internationale studenten met ruim 30 procent. Het gevolg hiervan is dat er een flink tekort aan studentenkamers zal ontstaan. De woningmarkt in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht wordt momenteel al omschreven als ‘zeer gespannen’. Dit leidt tot hoge huurprijzen.

Te veel huur
Het overschot aan studenten zorgt ervoor dat de huurprijzen oplopen. Echter, volgens de wet is dat niet toegestaan. John van Harten van de Landelijke Studentenvakbond zei 2 maanden geleden in een gesprek met de Volkskrant dat hij zich zorgen maakt over de kamernood: “De krapte leidt tot hogere huren en studenten kennen hun rechten niet. Ze weten niet wat een normale huurprijs is.”

Huisjesmelkers
Studenten zijn vaak het slachtoffer van huisjesmelkers. Dit zijn verhuurders of huisbazen die vaak slechte huizen verhuren tegen torenhoge prijzen. Volgens Tim Homan, raadslid in de Gemeente Utrecht voor partij Student en Starter, zijn zij de grootste oorzaak voor het feit dat veel studenten te veel huur betalen. Homan vertelt: “Er zijn veel huisjesmelkers actief. Zij lappen de regels en wetten aan hun laars.”

Volgens Homan kunnen deze huisjesmelkers ongestoord te werk gaan, omdat er nog onvoldoende instrumenten zijn om ze aan te pakken. Homan: “Lokaal willen we heel graag huisjesmelkers aanpakken, maar landelijk zijn hier te weinig instrumenten voor.”
Homan zou graag een goed systeem willen rondom het geven van vergunningen. Homan: “Bij het geven van vergunningen zou meteen de huurprijs gecontroleerd moeten worden.” Ook zou het raadslid graag het recht willen hebben om verhuurders dwangsommen op te leggen.

Check je kamer
Op de site van de Landelijke Studentenvakbond kunnen studenten gratis hun kamer laten checken. Door een aantal vragen te beantwoorden, wordt er een aantal punten aan een kamer gegeven. Dat aantal punten is weer gekoppeld aan een maximale prijs die de verhuurder voor een kamer mag vragen.

Voorbeeld: je hebt een kamer met wastafel van 15 vierkante meter in een huis met 7 huisgenoten. Het huis staat in Utrecht. Er is een gemeenschappelijke ruimte van 35 vierkante meter, er zijn twee douches en 2 wc’s, een gemeenschappelijke keuken en centrale verwarming. Ook is er een klein balkon van ongeveer 5 vierkante meter. Het huis wordt verhuurd door een particulier.

Volgens de check van de Landelijke Studentenvakbond is de kamer uit het voorbeeld 130 punten waard en is de maximale huurprijs daarmee vastgesteld op 266 euro per maand. Stel dat jouw huurbaas 350 euro vraagt voor diezelfde kamer, dan kun je op de site van de Landelijke Studentvakbond een formulier downloaden waarin je een verzoek om prijsverlaging kunt indienen bij je huurbaas. Als hij dat verzoek weigert, dan kun je vervolgstappen ondernemen.

Gouden tip
Volgens Homan is de gouden tip voor studenten om naar het huurteam te stappen wanneer zij te veel huur betalen. Homan: “Veruit de allerbeste optie is om naar het huurteam te stappen. Zij helpen je tegen vrij lage kosten. Die kosten heb je er vaak al zo uit, als je zo’n 100 euro per maand teveel betaalt.”

 De gouden tip voor studenten die te veel huur betalen, blijft dus om contact op te nemen met het huurteam. Zij kunnen acties ondernemen die vaak effect hebben. Volgens Homan hoeven studenten die het tegen hun huurbaas opnemen niet bang te zijn om hun huis uitgezet te worden. “Daar zijn ook regels en wetten voor. Wanneer een huisbaas je zomaar het huis uitzet, heeft hij een nog veel groter probleem”, aldus Homan.