Elk jaar wordt er in Leeuwarden weer de Elfstedentocht georganiseerd. Helaas is hij sinds 1997 niet meer door gegaan. Waar voor veel mensen de Elfstedentocht geen betekenis meer heeft, leeft de Elfstedentocht voor de winnaars wel voort. Voor veel Friese schaatsers is het nog steeds een doel om ooit mee te doen aan de Elfstedentocht.

Zo is dit ook zo voor de Friese Jorrit Venema. In 1986 heeft zijn opa mee gedaan aan de schaatstocht en heeft deze ook uitgereden. “Ik vind het heel vet dat dit hem gelukt is. Het heeft toch wel echt culturele betekenis voor Nederland en Friesland.” Hij vindt het jammer dat er al zolang geen Elfstedentocht meer geweest is. De laatste Elfstedentocht vond plaats toen hij 3 was en nog niet mee kon doen. “Als er nog een Elfstedentocht gaat komen, wil ik zeker mee doen,” vertelt hij.

De eerste Elfstedentocht werd in 1909 gereden. De winnaar van deze tocht was Minne Hoekstra. In totaal is de schaatstocht op natuurijs vijftien keer gereden. De tocht gaat langs elf plaatsen in Friesland met stadsrechten. De begin en eindstad van de tocht is Leeuwarden. De laatste tocht vond plaats in 1997 met als winnaar Henk Angenent.

Hoewel de Elfstedentocht al 21 jaar niet meer heeft plaatsgevonden, organiseert ‘De Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden’ elk jaar de schaatstocht. Of de tocht uiteindelijk wel of niet verreden kan worden is afhankelijk van het weer. Voor een Elfstedentocht moet de dikte van het ijs vijftien centimeter zijn. Dit is nodig voor de hele route. Als het ijs dunner is, mag de Elfstedentocht niet gereden worden.

In elke stad van de Elfstedentocht kunnen deelnemers hun stempelkaart laten afstempelen. Deelnemers die alle stempels hebben en voor middernacht over de eindstreep in Leeuwarden komen, ontvangen een Elfstedenkruisje. De eerste elf mannelijke deelnemers en de eerste elf vrouwelijke deelnemers ontvangen een medaille.