Larissa Laan maakte op 14 juli 2016 de terroristische aanslag in Nice mee. Op de nationale feestdag zat zij nietsvermoedend op het terras onder de Promenade des Anglais tot zij opeens gegil hoorde. Vlak boven haar reed een vrachtwagen in op een mensenmassa op de boulevard waar Larissa een kwartier eerder nog overheen liep.

Larissa filmde toevallig precies op het moment dat de vrachtwagen op de mensen inreed. Hoe dit filmpje er uit ziet en hoe Larissa Laan dit moment ervoer zie je in de onderstaande video:

“Ik wist meteen dat het een terroristische aanslag was”, vertelt Larissa. “Maar wat er precies gebeurde had ik nog niet door.” Ze hoorden heel veel schoten dus dachten ze dater mensen om zich heen aan het schieten waren. “Ik was heel bang en gespannen en dacht dat ze op ons zouden schieten. Pas in het hotel had ik door dat het een vrachtwagen was die op de mensen inreed en dat de schoten van de politie kwamen. Hierna zakte de angst pas iets.” Op het moment dat Larissa en haar moeder in het hotel waren, was er nog niks te zien op het journaal. De informatie dat de schoten van de politie afkwamen las zij op Twitter.

Na een aanslag wordt enorm veel gedeeld via Twitter. Hierdoor ontstaat vaak een hashtag die trending wordt. Zo’n hashtag is een vorm van collectivisme: mensen willen hiermee hun steun betuigen en een gevoel creëren dat de slachtoffers niet alleen zijn.

Met welke hashtag dat voor Nice gebeurde en wat het doel hiervan was vertelt Chady Kazan, socioloog gespecialiseerd in terrorisme.

Het jaar voor de aanslag in Nice werd Frankrijk ook al meerdere keren getroffen. Dat Frankrijk zo vaak het slachtoffer van terroristische aanslagen is, heeft volgens Chady Kazan te maken met de aanpak van de Franse overheid door moslimimmigranten niet genoeg bij de maatschappij te betrekken. “Terrorisme begint allemaal bij radicalisering en radicalisering begint in de wetenschap vooral bij uitsluiting. Dat gevoel van uitsluiting hebben de immigranten in Frankrijk veel meer dan in andere landen,” legt de socioloog uit.

De aanslag in Nice werd opgeëist door Islamitische Staat. Dit opeisen gebeurt niet altijd op dezelfde manier. Soms is het simpelweg duidelijk dat het gaat om een dader die veel contact had met het kalifaat. In het geval van Nice werd de aanslag twee dagen erna opgeëist. De terreurbeweging liet via persbureau Amaq weten dat de dader, Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, een soldaat van IS was.

Dat IS de aanslag opeiste, betekende niet dat de organisatie ook daadwerkelijk de opdracht had gegeven aan Bouhlel. Volgens Kazan probeert IS opportunistisch gebruik te maken van mensen die een aanslag pleegden. “We weten niet zeker of de dader een band had met IS, maar IS ziet dit natuurlijk als een prachtig moment om te zeggen ‘kijk: wij zijn hier en dit is onze aanslag geweest.’ Er is niemand die dit kan tegenspreken of bevestigen, want de aanslagpleger in Nice is dood. Toch lukt het ze hiermee wel om angst te zaaien in het Westen, sluit Kazan af.