De tentoonstelling van Vincent van Gogh in de Beurs van Brussel is al 1een tijdje bezig. Het is echter niet zomaar een tentoonstelling, maar in een immersive jasje gestoken. De kunst lijkt tot leven te komen in de grote hal.

De definitie immersive houdt in dat de beleving veel ‘echter’ voelt en dat het lijkt alsof je er middenin staat. Een beetje gek voor de schilderijen van Van Gogh, zou je denken. De impressionistische stijl laat de werkelijkheid een beetje vervagen en de wereld lijkt een fantasie te worden. Echter is het de makers gelukt een tentoonstelling neer te zetten in een grote hal van de Beurs van Brussel, waar met projectoren de schilderijen van Vincent worden tentoongesteld op de muren, in 360 graden. De oorverdovende muziek en de bewegende penseelstreken laten het lijken alsof je er echt middenin staat, wat ook letterlijk het geval is. Om er wat nieuwe technologie aan toe te voegen, kun je op het einde ook nog met een VR-bril naar een korte film kijken over het leven van de schilder.

Het verhaal achter het talent
Het welbekende schilderij ‘de Sterrennacht’ trekt de meeste mensen naar de grote hal, want de verschillende kleuren en de kolkende lucht spreekt blijkbaar de meeste mensen aan. Maar wat maakt het nou zo een bijzonder schilderij? In een van de kleinere kamers in de ruimte kun je een korte film kijken, waarin uitgelegd wordt wat van Gogh nou zo bijzonder maakt: hij was kleurenblind. De wereld die hij om zich heen zag en de wereld die hij schilderde, zag er voor hem heel anders uit dan voor ons. En uiteindelijk werkte dat alleen maar in zijn voordeel: het schilderij is wereldberoemd, met name voor zijn kleuren.

De tentoonstelling geeft een bijzonder kijkje in het leven van de Nederlandse schilder door middel van verschillende technologieën. Sprake van het klassieke museum is er niet. De show is te zien tot en met 27 januari 2019 in de Beurs van Brussel.