Studenten uit China, Duitsland, Italie of India. Je hebt ze in alle soorten en maten, internationale studenten. Steeds meer studenten uit het buitenland komen in Nederland studeren.

In Nederland zijn er volgens het Nuffic, de organisatie voor internationalisering van het onderwijs, op dit moment 122.000internationale studenten op alle universitaire en HBO opleidingen. Deze lijn is zich steeds meer aan het doorzetten. Op het HBO stijgt het aantal internationale studenten minder dan op de universiteiten. Tussen 2007 en 2017 is het percentage internationale studenten van 5,3 procent gestegen naar 6,3. Op het WO is deze stijging een stuk groter. Tussen 2007 en 2017 is het aantal daar van 6,9 procent gestegen naar 18,1 procent.

Volgens Maarten Heinmann, bestuurslid Landelijke Studentenvakbond (LSVb), komen veel studenten naar Nederland vanwege de goede kwaliteit van het onderwijs in Nederland. Tushar Nimbhorkar, van India naar Nederland verhuisd vanwege zijn opleiding, beaamt dit. “Toen ik op zoek ging naar een opleiding hoorde ik veel positieve verhalen over de goede universiteiten, faculteiten en de professoren in Nederland. Ik studeer nu twee en een half jaar in Nederland en ik ben enorm blij met de keuze om hier naartoe te verhuizen.”

Niet iedereen is blij met de opkomst van de internationale studenten. Nederlandse studenten betalen 2.006 euro per jaar aan collegegeld. De rest van de kosten worden aangevuld door de overheid. Internationale studenten uit de EU betalen hetzelfde bedrag en de overheid vult ook hun extra kosten aan, maar omdat deze studenten geen belasting betalen en na het studeren vaak terug gaan naar hun land van herkomst, kosten deze studenten de Nederlandse overheid veel geld. Internationale studenten van buiten de EU betalen hun studie zelf en zijn dus geen financieel probleem voor de overheid.