Steeds vaker nemen Nederlandse jongeren een tussenjaar voordat zij beginnen aan hun studie. Dat blijkt uit een onderzoek dat ResearchNed begin dit schooljaar naar buiten bracht, in opdracht van Nuffic. 10% van de studenten die vorig jaar begonnen aan hun opleiding hadden daarvoor een tussenjaar. Vaak wordt zo’n jaar gebruikt om te werken of je beter te oriënteren op je studiekeuze, maar ook taalreizen zijn in opkomst de laatste jaren. 

Een ‘investering in jezelf’, zo wordt een tussenjaar ook wel genoemd. Ben je 16,17 of 18 en je middelbareschooldiploma op zak, maar nog géén idee wat je wil gaan studeren? Uit het onderzoek van ResearchNed blijkt dat meer dan de helft van de studenten een tussenjaar nodig heeft om zekerder te zijn van hun studiekeuze. 

Toch komt het ook nog vaak voor dat studenten er te laat achter komen dat ze voor de verkeerde studie zijn gegaan. Manon van der Weijden begon vorig schooljaar aan de pabo, maar kwam er na een aantal maanden al achter dat dit niet bij haar paste. Ze besloot op taalreis te gaan naar Malta. ‘’Ik wilde eigenlijk naar Amerika, maar het is daar allemaal erg duur. Toen kwam ik uit bij Malta, ik wilde immers Engels leren, en dat kan daar.’’ Aan het maken van zo’n taalreis zijn vaak hoge kosten verbonden. Dit hangt onder andere af van de bestemming, de organisatie waarmee je reist, maar ook de duur van de reis is hiervoor een belangrijke factor. Deze varieert vaak van een aantal weken, tot een heel jaar. 

Anne Koelemij werd uitgeloot voor de opleiding Geneeskunde en heeft op dit moment ook een tussenjaar. ‘’Ik ben net terug uit Brighton, waar ik drie maanden lang lessen Engels heb gevolgd. Doordat ik samen met jongeren van over de hele wereld woonde, merkte ik al snel dat mijn Engels beter werd. Nu heb ik nog een aantal maanden om me zo goed mogelijk voor te bereiden op de selectieprocedure van geneeskunde, als ik het nu niet haal dan moet ik naar België. Geneeskunde is namelijk de enige opleiding die mij echt aanspreekt, terwijl ik dit jaar wel rondkijk bij andere studies. Als ik nog tijd over heb wil ik graag naar Azië, om zo mijn tussenjaar goed te gebruiken en wat meer van de wereld te zien.’’

EF is een van de grotere, wereldwijde organisaties die leerrijke reizen organiseert. ‘’We combineren taalonderwijs met een culturele uitwisseling, academische successen en leerrijke reizen om cursussen en programma’s aan te bieden die dromen verwezenlijken tot/naar/in internationale mogelijkheden.’’, schrijven ze op hun website. Maar wat zijn nou de populairste bestemmingen onder jongeren? ‘’Bij ons zijn de populairste bestemmingen  Malta, Miami en Oxford onder Nederlandse jongeren.’’, legt EF uit aan de telefoon.

Als we het internet mogen geloven zitten er aan een tussenjaar alleen maar voordelen, maar is dat eigenlijk wel zo? Na een jaar lang vrijheid kan het ook verleidelijk zijn om nog een tussenjaar te nemen. Je bent uit de ‘studeer-modus’ en raakt gewend aan de tijd die je hebt om te werken en geld te verdienen. Hiervoor is een taalreis dus ook de oplossing. Je blijft jezelf uitdagen door lessen te volgen in een vreemde taal en investeert op deze manier in jezelf.