De ‘Brexit’ is nog niet aan haar einde gekomen. Nog steeds is de Britse premier, Theresa May, volop in onderhandeling om een deal te maken met EU-lidstaten over een handelsverdrag. Dit verdrag kunnen we het beste omschrijven als een ‘zachte Brexit’. Komt er geen deal? Dan kunnen we spreken van een ‘harde Brexit’. 

Er is één ondernemersbranche die met gespannen handjes en voetjes meekijkt naar de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese interne markt. Namelijk: de visserij. Deze branche, waarin Nederland hoge ogen gooit, voert veel handel met de buren uit Groot-Britannië. Daarom zitten zij er niet op te wachten dat één van haar grootste klanten geen deal eruit weet te slepen.

En geheel onlogisch klinkt dat niet. Geen deal betekent namelijk dat er meerdere kosten op de import van de producten uit de visserij komt. Het zou er toe kunnen leiden dat de Britse vissersmarkt besluit om met andere landen en haar bedrijven letterlijk en figuurlijk in zee te gaan. Wat nog meer een rol speelt is de toegankelijkheid van de Britse wateren. Komt er deal: dan worden deze wateren ‘gewoon’ vrij gegeven. Geen deal? Je raadt het al: veel controles en belastingen op het vissen in de zee van de Britten. Kortom, de visserij wacht met spanning af.