‘De quiz’ waar komt dat eigenlijk vandaan? Als we het opzoeken op het internet kunnen we het nergens vinden. Wel zijn er tal van varianten. Van de ‘Trivia Persuit’ tot ’30 Seconds’. We hebben deze spellen allemaal gespeeld, maar niemand weet waar het vandaan komt. Hoe zit dat eigenlijk met de spelshows die op televisie komen? Waar komen die vandaan? De TROS introduceerde in 1988 de ‘A tot Z-spelshow’. Een productie van John de Mol. Sindsdien zijn de spelshows en quizjes niet meer weg te denken van de Nederlandse televisie. Ook Aboutnews organiseert op woensdag 9 januari een spelshow en wij interviewde één van de deelnemers: Max Tuinenburg. 

Hi . Ten eerste: waarom doe je mee aan onze spelshow?

“Toen ik werd benadert, vond ik het al gelijk leuk. Ik ben sowieso wel iemand die van spelletjes spelen houdt. Daarom reageerde ik er vrij positief op. Ik ben vooral benieuwd naar de show. Het is ook voor jullie de eerste keer dat jullie dit organiseren.”

Waarom denk je dat je een goede kans maakt om te winnen? 

“Ik ben zelf student Commerciële Economie en zit in mijn derde jaar. Graag verdiep ik mezelf  in het nieuws. Eigenlijk hou ik het nieuws altijd wel bij, waardoor ik goed op de hoogte ben. Daarnaast ben ik onwijs fanatiek, als het gaat om spelletjes spelen. Ik ben niet iemand die een spelletje speelt voor de grap. Als je toch meedoet, kun je hem net zo goed winnen, toch?

Dat klinkt ambitieus. In welke categorieën blink je uit? 

“Ik voetbal zelf bij VV Haastrecht, dus natuurlijk voetbalvragen, maar als er vragen over sport komen, maak ik volgens mij wel een goede kans. Met name het voetbal volg ik echt op de voet. Als ik op mijn telefoon zit, dan ben ik meestal wel op het internet aan het kijken naar het laatste voetbalnieuws. Ook de andere sporten volg ik, alleen niet zo intensief als het voetbal. Daar ligt toch echt mijn passie.”

Hoe komt het dat jouw passie bij voetbal ligt? 

“Ik voetbal al sinds ik klein ben. Ik zou geen eens meer weten vanaf welke leeftijd. Ik ben pas negentien, maar ik voetbal wel al vrij lang. Eigenlijk ben ik wel drie keer in de week langs of op een voetbalveld te vinden. Dan ben ik aan het trainen met mijn team of een wedstrijd aan het spelen. Ik speel in een selectieteam, dus het is best serieus. Eigenlijk speel ik daarin wel met vrienden en dat maakt het hartstikke leuk en gezellig.

Tot slot: wanneer is de spelshow voor jou geslaagd? 

“Ik wil natuurlijk winnen, maar zoals ik net al zei: ik ben erg benieuwd hoe het gaat worden. Ik heb eigenlijk nog nooit eerder aan zoiets meegedaan, dus ik laat me verrassen. Ik weet ook de vragen en categorieën nog niet. We gaan het wel zien. Ik vind het in ieder geval leuk dat ik mee mag doen aan jullie spelshow. Aan een quiz meedoen is toch hartstikke leuk? Dat is mijn mening althans. Of heb ik het mis?”