Het jaar 2018 was onder andere het jaar van droogte, de ontmoeting van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong Un en de Amerikaanse president Trump. Maar ook voor Nederland was 2018 bijzonder; Leeuwarden werd de Europese cultuurhoofdstad. “Vanaf het eerste weekend kwamen er al gelijk veel toeristen deze kant op”, zegt Gids Henk Leuzen.

Gids Henk Leuzen, oprichter van ‘A guide to Leeuwarden’, heeft vijf keer zoveel bezoekers gehad dan het jaar daarvoor. De tour gaat langs alle ‘must sees’ van Leeuwarden. Zo is volgens Henk onder andere het stadhuis, de scheve Oldehove en de voormalige gevangenis: de Blokhuispoort de moeite waard. Voor de Culturele Hoofdstad zijn er in Friesland veel dingen aangepast. Er zijn nieuwe projecten gestart zoals Land van Taal en hebben elf Friese steden een fontein gebouwd. Leeuwarden heeft tegenover het station twee zeven meters lange gezichten staan. Verder heeft de stad nog een paar bijzondere aanpassingen gemaakt. Henk leuze vertelt erover in de video.

Land van Taal, of in het Fries Lân Fan Taal, is een project speciaal bedacht voor het afgelopen jaar. Bij dit project staat taal centraal. Op verschillende kleine houten blokken staan wereldtalen, die bevestigd zijn aan grote zwarte palen. Omdat Leeuwarden met zoveel verschillende talen in aanmerking kwam, is besloten om er een tentoonstelling van te maken. In het OBE-Bezoekerscentrum, waar het project plaatsvond, werkt de vaste vrijwilliger Heleen Bal. Helleen kijkt positief terug op het project. “We hebben echt een druk jaar gehad, erg leuk om al die verschillende toeristen met verschillende talen te zien en te horen.” Helleen Bal komt zelf niet uit Friesland en dat zorgt af en toe voor grappige momenten. “Friezen gaan er van uit dat ik ze versta, maar dat is zeker niet het geval”, vertelt ze lachend.

De officiële cijfers van de organisatie zijn nog niet bekend, deze worden eind februari verwacht.