Mag de Nederlandse man al kwetsbaar zijn?

Category : zonder categorie

In Nederland plegen mannen twee keer zo vaak zelfmoord als vrouwen. Door specialisten wordt dit verschil verklaard door het feit dat mannen minder het gevoel hebben dat ze hun emoties kunnen uiten en minder snel hulp zullen zoeken als ze kopzorgen hebben.
In deze fotoserie vertellen zes jonge mannen wat kwetsbaarheid voor hen betekent, en hoe zij (niet) gebukt gaan onder het taboe op gevoeligheid bij mannen. Vandaag in het eerste deel van deze serie: Thomas (23).

“Read More”


Klimaattop in Nederland 2020

Tags :

Category : zonder categorie

In 2020 gaat Nederland een hele grote klimaattop organiseren. Deze zal vergelijkbaar zijn met die van Parijs uit 2015, en hier zal een plan tegen klimaatverandering worden gepresenteerd. Dat heeft minister Cora van Nieuwenhuizen laten weten in een interview met De Telegraaf. Maar waarom geven wij deze top als we de laatste jaren helemaal niet goed hebben gepresteerd op het gebied van milieu?

“Read More”


Thuis zonder huis (minidocu)

Category : Burger

Iris Schlagwein (31) is huizenoppasser. Ze heeft geen eigen plek, maar woont steeds in huizen van mensen die op vakantie zijn. Dat roept meteen veel vragen op. Iris beantwoordt er hieronder vier. In de minidocu zie je Iris in haar oppashuis en vertelt ze over haar thuisgevoel, hoe ze landt in steeds nieuwe omgevingen, en de kansen van onzekerheid. 

“Read More”

Filmrecensie Niemand in de Stad – Nog even niet naar buiten kijken …

Niemand in de Stad gaat over Philip, Matt en Jacob, drie beste vrienden binnen het Amsterdamse Corps die van alles met elkaar delen. Ze vieren hun (tijdelijke) vrijheid door feesten te vieren, veel te drinken op de sociëteit en de nachten met anderen te spenderen, maar ze dragen ook veel persoonlijke problemen met zich mee waarvoor de vriendschap soms niet genoeg houvast biedt om ze aan het licht te brengen.

De verfilming van het gelijknamige boek van Philip Huff is de eerste speelfilm die documentairemaker Michiel van Erp regisseerde. Maar ondanks dit feitelijke debuut blies van Erp het publiek omver op de openingsavond van het Nederlands Film Festival en kreeg de film vier sterren van het publiek.

In je studententijd val je hard en leer je om nog sneller om op te staan. Ja, je drinkt soms iets te veel en doet domme weddenschappen op de sociëteit, zoals het aantal borrelnootjes dat iemand in zijn voorhuid kan stoppen waarmee de film onsmakelijk begint. Maar Niemand in de Stad laat ook het leven daarbuiten zien.

Philip (Minne Koole), heeft geen contact meer met zijn vader en weet niet goed wat hij met zijn vriendin moet wiens ouders zo gul zijn, wanneer hij een meisje op de sociëteit ontmoet, Matt (Jonas Smulders) ontkent het bestaan van zijn vader, maar dat wordt moeilijker als hij bericht krijgt dat zijn vader overlijdende is en duikt het liefst met allerlei meiden het bed in behalve zijn eigen vriendin. Dan nog de oudste van het dispuut, Jacob (Chris Peters) die het allemaal wel lijkt te redden en zijn leven al goed heeft gevormd, maar schijn bedriegt.

De hoofdpersonen worstelen allemaal met de angsten van hun generatie. De verwachtingen in het leven zijn en torenhoog en dat kan soms zo’n zeer doen. We denken alleen dat onze eigen problemen het ergste zijn. We zijn nu immers egoïstische individuen die het liefst met zichzelf bezig zijn, maar dat betekent ook dat je de shit – om maar even in de studententermen te blijven – van anderen niet ziet.

Nog even niet naar buiten kijken, nog even de wereld vasthouden waarin je (redelijk) weg kan komen met alle zorgen. Gelukkig zijn er geen ramen op de sociëteit van het Amsterdamse Corps en kan dat gevoel vast worden gehouden. Maar het echte leven zit wel vol met ramen om naar de wereld te kijken én naar je vrienden.


Oud en nieuw: een andere aanpak in Rotterdam

Over twee maanden is het oud en nieuw, en daar worden nu al voorzorgsmaatregelen voor genomen. Veel gemeentes in Nederland hebben al bepaalde vuurwerkvrije zones, in anderen mag je overal op straat pijlen afsteken. Rotterdam omarmt een andere methode: daar heb je binnenkort waarschijnlijk vuurwerkzone ’s in plaats van vuurwerkvrijezone ‘s. Waarom kiest Rotterdam hiervoor? En is het voor de handhaving nu juist niet veel moeilijker om de veiligheid te bewaren?

Vuurwerkvrij Nederland

Burgemeester Aboutaleb heeft lang geprobeerd om Nederland bij oud en nieuw vuurwerkvrij te maken. Maar alas, uiteindelijk is het hem niet gelukt. Dat bleek rond juni van dit jaar. “Ik ben diep teleurgesteld’’, vertelt hij in een interview bij Radio Rijnmond. In Rotterdam is het hem wel gelukt om tot nieuwe regels te komen. Er moeten wel nog een aantal dingen worden vastgesteld door de gemeenteraad, maar het lijkt erop dat in 2020 vuurwerk in delen van de stad is verboden.

Brief

Vorige jaren heeft de gemeente geëxperimenteerd met vuurwerkvrijezone ‘s. Nu wil het stadsbestuur dus specifieke zones aanwijzen waar vuurwerk mag worden afgestoken, in plaats van andersom. In een brief van de burgemeester en wethouders van Rotterdam aan de partij van de dieren, die vragen had over het verbod, wordt het volgende gesteld: ‘’De Onderzoeksraad voor veiligheid (OOV) heeft op verzoek van de burgemeesters van de vier grote steden (G4) onderzoek gedaan naar de vraag hoe de veiligheidsrisico’s tijdens oud en nieuw kunnen worden beheerst en welke verbeteringen mogelijk zijn. De resultaten van dit onderzoek zijn in het rapport ‘Veiligheidsrisico’s jaarwisseling’ bekend gemaakt. Een belangrijke aanbeveling is om een verbod te steunen op de categorieën consumentenvuurwerk die in de praktijk de grootste inbreuk maken op de veiligheid.’’

In de brief wordt ook een oproep gedaan naar de gebiedscommissies, wijkcomités en wijkraden om zelf met ideeën te komen over het aanwijzen van vuurwerkzone ‘s. De gemeente wil dat de samenwerking goed verloopt. Zelf geven ze aan zo’n 35 zones te willen in heel Rotterdam. Er is nog niet aangegeven hoe groot die zones zullen zijn, maar er kan van uitgegaan worden dan in een aanzienlijk deel van Rotterdam dan geen vuurwerk meer mag worden afgestoken.

We weten nu waarom Rotterdam de switch tussen vuurwerkzone en vuurwerkvrijezone maakt, maar hoe zit het met de veiligheid tijdens oud en nieuw? Je zou denken dat omdat er nu hele specifieke zones zijn, het juist gevaarlijker is omdat iedereen op elkaar zit. En is de politie niet veel meer uitgespreid, nu ze niet alleen moeten letten op vuurwerkvrijezone ’s maar veel grotere gedeeltes van de stad.

Experiment 

‘’We zijn hier nog heel erg mee aan het experimenteren’’, vertelt Yeter Demirci, beleidsmedewerker van de gemeente Rotterdam aan onze verslaggever. ‘’Het is zo dat pas in 2020 de regel in werking zou treden, en bij deze jaarwisseling gaan we wederom experimenteren om ervoor te zorgen dat het dan veilig blijft’’. Volgens haar komt er volgend jaar nog een onderzoek, die  mede-resultaten zal geven over het aankomende beleid. ‘’Wij zijn zelf ook nog druk bezig om de antwoorden op die vragen goed te kunnen beantwoorden, maar daar is het nu nog te vroeg voor. We gaan komende jaar het plan helemaal laten vormgeven’’. Ook zal er overlegd worden met de politie en het bestuur om het aankomende beleid zo goed mogelijk te laten verlopen.

Aangezien Rotterdam dus de eerste gemeente is die begint met het fenomeen ‘’vuurwerkzone’’, kunnen we niet weten wat voor effecten deze heeft op de veiligheid of op de stress op de politiemacht. Om daar achter te komen moeten we wachten op de conclusies van de Gemeente Rotterdam, maar helemaal zeker weten we het pas oud en nieuw 2020.


Rotterdamse waardering voor de leegte versus hoogbouwambities

Category : Politiek

Rotterdam staat bekend om zijn moderne karakter en de wolkenkrabbers. Maar door de steeds veranderende stad verdwijnen er meer en meer lege plekken, ruimtes waar de stad zo’n behoefte aan heeft tussen al het hoogbouwgeweld.

“Read More”

Het jonge raadslid

Category : Politiek

Thirsa van der Meer zit sinds kort in de Gemeenteraad van Aalsmeer. Als 18 jarige is zij een van de jongste raadsleden van Nederland. Hoe is het om zo jong de politiek in te gaan? Hoe verloopt dat proces? We nemen een kijkje in het leven van Thirsa, om deze vragen te beantwoorden.


Circulair denken als nieuwe duurzaamheidsbeweging

De duurzame termen vliegen ons om de oren: bio-afbreekbaar, eco-friendly, hernieuwbare energie, groen ondernemen, enzovoort. Voeg daar vanaf nu maar de circulaire economie aan toe. Volgens onze overheid moet de Nederlandse economie in 2050 volledig circulair zijn. De knappe koppen van de Nationale Denktank buigen zich er nu over. Maar wat moeten we ons hier precies bij voorstellen?

“Read More”

Interview Harmen van der Steenhoven

Tags :

Category : Politiek

Harmen van der Steenhoven is met 25 jaar een van de jongste fractievoorzitters in de gemeenteraad in Nederland. Vanaf jongs af aan wilde hij, geïnspireerd door Alexander Pechtold, al bij de D66. Nu leidt hij de partij in Amstelveen. Met hem praten we over de controverse rond Rob Jetten, en hoe dat invloed heeft op jongeren in de politiek.


Verschillende (werk)levens

1968, het jaar van de revolutie. In verschillende landen is er in dat jaar protest tegen de gevestigde orde. Zo ook in Nederland. Weliswaar niet zo heftig, maar wel belangrijk is dat toen de emancipatie van de vrouw op de agenda kwam. Vrouwen eiste voor meer rechten in plaats van alleen het aanrecht. Ze wilden werken, emanciperen en een gelijke verdeling tussen man en vrouw.

Het is nu vijftig jaar dat deze golf van feminisme plaats vond, maar ook vijftig jaar sinds de geboorte van mijn moeder. In deze korte documentaire ga ik op zoek naar het leven van mijn oma en moeder, hoe hebben de veranderingen in ’68 voor een verschil in leven gezorgd tussen hen en dan in het speciaal op het gebied van werk?