Thuis zonder huis (minidocu)

Thuis zonder huis (minidocu)

Category : Burger

Iris Schlagwein (31) is huizenoppasser. Ze heeft geen eigen plek, maar woont steeds in huizen van mensen die op vakantie zijn. Dat roept meteen veel vragen op. Iris beantwoordt er hieronder vier. In de minidocu zie je Iris in haar oppashuis en vertelt ze over haar thuisgevoel, hoe ze landt in steeds nieuwe omgevingen, en de kansen van onzekerheid. 

Hoe ben je op het idee gekomen om huizenoppasser te worden?

“Twee jaar geleden gingen mijn vriend en ik uit elkaar. We hadden net daarvoor een huis gekocht, maar hij bleef daarin wonen en ik trok bij mijn zusje in. Het was een aparte situatie, want zij woonde daar met haar man en was op dat moment zwanger. Ik wist dus dat ik er niet kon blijven. Ik dacht bij mezelf: oké ik heb geen geld om iets te huren, en ik wil mezelf ook niet vastleggen aan een baan om vervolgens iets te kunnen huren. Na een relatie van tien jaar had ik heel erg de behoefte om wat vrijer te zijn, het even niet te weten en alles lekker los te laten. Toen kwam ik op het idee dat als mensen op vakantie gaan, dat ik ze misschien wel kon helpen door de planten water te geven en op de poes te passen. Dat ben ik toen tegen iedereen gaan zeggen en dat verspreidde zich. Zo is het eigenlijk ontstaan.”

Hoe zien je dagen eruit?

“Ik schrijf, deel mijn verhaal, mijn levensstijl en geef lezingen daarover. Ik werk aan m’n toekomst, lees, ontspan, sport – vaak in de tuin, en ik ga ook wel veel op pad en naar buiten. Ik zoek ook vrienden op, en familie. Het komt niet vaak voor dat ik dagenlang op de bank films kijk en op die manier een huiselijke sfeer creëer ofzo. Maar dat had ik al niet. Dus ook toen ik een eigen huis had, waren dat niet mijn avonden. Maar er is in ieder geval genoeg te doen!”

Wat als je geen huis hebt?

“Het komt wel eens voor dat ik twee nachtjes moet overbruggen tussen twee huizen. En natuurlijk kan ik dan overal terecht. Heel veel vrienden en familie bieden dan aan om te komen logeren. Maar vanuit mijn eigen gevoel voelt dat … ja ik wil niet van ze profiteren. Dit is mijn levensstijl, ik kies hiervoor. Dus dan vind ik het zelf wel heel makkelijk als je dan te pas en te onpas maar bij iedereen komt aanwaaien. Dus ik probeer het dan op een andere manier op te lossen. Ik kan bijvoorbeeld op een AirBnB in de Veluwe gaan zitten. Heerlijk!”

Hoe lang wil je nog huizenoppasser zijn?

“Ik ga hiermee door tot ik het zat ben. Als er een moment komt dat het niet meer goed voelt, voel ik me vrij genoeg om de afspraken die ik heb staan af te bellen. Als ik de noodzaak voel om een eigen plek te hebben of denk ik moet nu een half jaar in het buitenland gaan zitten, dan moet dat gewoon kunnen. Gevoel is voor mij een leidraad.”