Rotterdamse waardering voor de leegte versus hoogbouwambities

Rotterdamse waardering voor de leegte versus hoogbouwambities

Category : Politiek

Rotterdam staat bekend om zijn moderne karakter en de wolkenkrabbers. Maar door de steeds veranderende stad verdwijnen er meer en meer lege plekken, ruimtes waar de stad zo’n behoefte aan heeft tussen al het hoogbouwgeweld.

Stationsplein – Dé entree van de stad is toch wel het in 2014 opgeleverde station Centraal Station. De open ontvangst vindt met name plaats op het plein voor het station. Dat Rotterdammers gehecht zijn aan hun pleinen en open ruimtes, bleek toen een idee om twee ‘kussende’ wereldbollen op het plein te plaatsen, moest worden afgeblazen.

Katendrecht – Hijskranen zijn een maar al te bekend gezicht in Rotterdam, de stad die altijd in beweging is, maar tien (!) hijskranen op één foto is vrij zeldzaam. Hier is de ontwikkeling van Katendrecht te zien. De vroegere probleemwijk krijgt er de komende jaren duizend woningen bij. Niet alle bewoners zijn te spreken over de zogenoemde impuls van de wijk.

Scheepsvaartkwartier – In de 19e-eeuwse wijk het Scheepsvaartkwartier komt het hoogste gebouw van Nederland te staan. Omwonenden hebben zich fel tegen de komst van de 215 meter hoge toren verzet, die volgens hen de wijk letterlijk en figuurlijk zou overschaduwen. Afgelopen jaar werd dan toch groen licht gegeven en de wolkenkrabber moet in 2020 worden opgeleverd.

Baankwartier – Op deze plek van 20 bij 20 meter (bovenste foto) moet de smalste toren van Europa verrijzen, de Baantoren. In het Baankwartier, dat er in de afgelopen jaren meerdere wolkenkrabbers heeft bijgekregen (waaronder de beroemde Red Apple, rechts op de onderste foto), zullen de komende twee jaar nog vier torens worden opgeleverd. Ook de UpTown, de CoolTower en The Muse staan namelijk op de planning.

Schouwburgplein – Een plek waar zeker níet gebouwd zal worden is het Schouwburgplein. Dat is namelijk niet mogelijk vanwege onderliggende parkeergarage. Maar de open plek in de binnenstad is wel veranderd nadat het vorig jaar onder handen is genomen. Op de kille metalen ondergrond is namelijk een grasmat gelegd, plantenbakken geplaatst en loungebanken neergezet. Het is daardoor een ware ontmoetingsplek geworden voor Rotterdammers.

Grasveldje naast de Markthal – Het was vanaf het begin al helder dat dit grasveldje van tijdelijke aard zou zijn. Hier komt namelijk de Rotta Nova, waarvan de bouw in 2020 moet worden gestart. Dat maakt de pret op en waardering van het grasveldje echter niet minder. Geregeld gebruiken kinderen de op het grasveld geplaatste kunstwerken als speeltoestellen, terwijl jongeren er liggen te relaxen.

Binnenrotte – Vroeger stroomde hier de Rotte, waar de stad zijn naam aan ontleend. Nadat deze werd gedempt, kreeg Rotterdam er een immens groot plein bij. Elke dinsdag en zaterdag vindt hier de markt plaats, maar op andere dagen zwieren Rotterdammers uit over het prijswinnende plein. Het mag namelijk de eervolle titel ‘Beste Openbare Ruimte 2018’ dragen.

Kop van Zuid – Manhattan aan de Maas, wordt dit gebied ook wel gekscherend genoemd. Het stuk grond huist tegenwoordig naast vijf woontorens en drie kantoorgebouwen ook drie hotels en studentenwoningen in een negentiende-eeuws pakhuis. Alsof dat nog niet genoeg is, staan er maar liefst drie hoogbouwtorens op de planning. Alle lege plekken op ‘de pier’ zullen worden bezet, want naast de woontorens Boston en Seattle moeten Havana en Philadelphia (samen The Sax) verrijzen. Op de voorgrond van de tweede (Katendrecht) is de locatie te zien, en op deze foto (Kop van Zuid) is dat vóór ‘De Rotterdam’, het complex dat uit drie torens bestaat. Eerder stond Baltimore ook op de planning, maar die werd afgeblazen. De plek zou op deze foto de derde toren van links worden. Hij mag er dan voorlopig niet komen, maar dat is, Rotterdam kennende, slechts uitstel. Want komen zal ‘ie, al dan niet met een andere naam en in een andere vorm.