Deal of geen deal, Brexit voor MKB’ers

Deal of geen deal, Brexit voor MKB’ers

Category : Burger , Maatschappij , Politiek

Mijn twee neven Glenn en Maarten hebben een bedrijf in Spanje, zij verkopen linnen uit Engeland, The Yorkshire Linen co. Dit betekend dat er voor hen een aantal dingen zullen veranderen als de Brexit wordt doorgevoerd.

Veel ondernemers zitten in spanning te wachten op een deal tussen het Verenigd Koninkrijk en Europa, maar voorlopig is er nog niets van zekerheid. Toch zullen er al snel veranderingen plaatsvinden voor deze ondernemers, want binnenkort zal Brexit plaatsvinden. Wat betekent de Brexit voor voor handel met Engeland en wat is het effect daarvan voor MKB’ers?

Wat de gevolgen zullen zijn van de Brexit voor de Britse en Europese economie hangt af van de deal die er gesloten wordt tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Er zijn op dit moment twee scenario’s: deal of geen deal.

Mogelijkheid één, de deal:

Premier May heeft in het Britse Lagerhuis geen steun gekregen voor haar Brexit-deal met de EU. May zal nu met een alternatief moeten komen. Er zal pas een deal komen als de voorwaarden waaraan Brexit moet voldoen de meerderheid van de stemmen in het parlement krijt. Daarnaast moeten ook de 27 regeringsleiders van de EU-landen akkoord gaan. Als er een deal komt zal er een geordend vertrek van de Britten uit de EU plaatsvinden en zal de schade zo beperkt als mogelijk blijven. Dit is de meest voordelige uitkomst voor de ondernemers die handel drijven met Engeland.

Mogelijkheid twee, geen deal:

Mocht het terugtrekkingsakkoord niet in werking treden, dan ziet de Europese Unie het Verenigd Koninkrijk al vanaf 29 maart 2019 als een land buiten de EU. In dit geval is het VK geen lid meer van de interne markt en de douane-unie én ligt er verder geen enkele afspraak. Dan gelden dezelfde regels als voor andere landen buiten de EU, zoals de Verenigde Staten, Brazilië, China, etc.

Als dit het geval is, gaan de regels van de Wereldhandelsorganisatie gelden voor handel met het VK. Voor de goederen die u invoert of uitvoert gelden dan dezelfde douanetarieven als voor andere landen waar geen aanvullende afspraken mee zijn gemaakt.

Hoe dan ook kan Brexit ernstige financiële gevolgen hebben, vooral voor midden- en kleine bedrijven. Ondernemers die niet de juiste papieren hebben, kunnen letterlijk voor een dichte slagboom komen te staan stelt de Rijksoverheid.

Daarom is het belangrijk dat de bedrijven zich voorbereiden op de Brexit en voorzorgsmaatregelen treffen. Want ondanks de vele onduidelijkheid kunnen ondernemers zich toch alvast voorbereiden op de Brexit, wilt u weten hoe? Bekijk dan deze simpele en overzichtelijke folder: https://infogram.com/brexit-deal-1h0r6rwl9qwl4ek?live