Category Archives: Maatschappij

De energietransitie in Nederland

De energietransitie in Nederland is in volle gang. Het onderwerp verscheen veelvuldig in de media en in de politiek, wat betekent dat de transitie een hot topic is. Niet alleen in Nederland, maar ook wereldwijd is het een booming business. Daarenboven is het een uitdaging, omdat de toekomst van de aarde op het spel staat en, omdat de tijdsdruk toeneemt. Maar wat is de energietransitie eigenlijk?

“Read More”

Secularisatie: tussen kerk en samenleving

Tags :

Category : Maatschappij

Hoeveel mensen in uw omgeving zijn nog gelovig? De cijfers van het CBS liegen er namelijk niet om: tussen 2012 en 2017 is ongeveer 4% van de aanhang weggelopen bij het christelijke geloof. Nieuwe cijfers van het CBS tonen aan dat sinds 2018 officieel meer dan de helft van de Nederlandse bevolking niet meer in een religie gelooft. Wat vertellen deze cijfers ons, en zijn ze accuraat? 

“Read More”

De pelgrimskerk over de cijfers van het CBS

Tags :

Category : Burger , Maatschappij

Marga Schipper-hoop, Gerda Griffioen en Hans van den Bilt zijn alle drie actief bij de pelgrimskerk. De pelgrimskerk is een ‘pioniersplek’ voor mensen die het gevoel hebben aan de rand te staan voor hun geloof. De nieuwe cijfers van het CBS zijn hard over deze religie. Denken de drie medewerkers daar ook zo over?

“Read More”

Een stem voor de PVV

Tags :

Category : Maatschappij , Politiek

Voor Jooltje Meijer zijn er weinig partijen waar ze vertrouwen in heeft. Ze stemt op de PVV omdat ze vindt dat het steeds slechter gaat met Nederland, daarom is volgens haar de partij hard nodig. ”Politie, Justitie, onderwijs, op alle gebieden rijzen de kosten de pan uit. Mensen worden uitgemolken. Zo kan het niet langer”. In deze mini-docu deelt Jooltje Meijer haar ervaring met actief zijn voor de PVV.

“Read More”

Het precariaat: veel onzekerheid, weinig keuze

Wat hebben een zzp’er, een fabrieksarbeider en een pas afgestudeerde tudent met elkaar gemeen? Dit klinkt misschien als een slechte grap, maar er is zeker een connectie tussen deze groepen. Zij hebben allemaal op dit moment te maken met (sociale) onzekerheden.

“Read More”

Dokter, geloof me nou

Ongelijkheid in de gezondheidszorg is een relatief onbekend probleem in Nederland. Toch krijgen dagelijks genoeg vrouwen hiermee te maken. In deze productie komen verschillende vrouwen aan het woord die hun ervaringen vertellen. 

“Read More”

Voel jij je veilig?

Veiligheid is voor iedereen gewenst. In Nederland hebben we dan geluk: Nederland is een enorm veilig land. Criminaliteit daalt en de kans op oorlog is hartstikke klein. Maar hoe kan het dan dat veel Nederlanders nog angst hebben voor oorlog, of zich onveilig voelen op straat?

“Read More”

Samenwerken en participeren; de rode draad door onze geschiedenis

De participatiesamenleving raakt al goed ingeburgerd. In 2013 gebruikte de Koning dit woord al in de Troonrede en vanaf dat moment is het niet meer weg te denken uit de Nederlandse samenleving. De klassieke verzorgingsstaat zou langzaamaan veranderen in een samenleving waarin burgers zelf meer initiatief nemen.

“Read More”

Deal of geen deal, Brexit voor MKB’ers

Category : Burger , Maatschappij , Politiek

Mijn twee neven Glenn en Maarten hebben een bedrijf in Spanje, zij verkopen linnen uit Engeland, The Yorkshire Linen co. Dit betekend dat er voor hen een aantal dingen zullen veranderen als de Brexit wordt doorgevoerd.

“Read More”

Als vrijwilliger bij de lokale omroep SRC FM

Nieuwsbulletins maken, de kabelkrant bijhouden en radioprogramma’s opnemen, allemaal taken die de vrijwilligers van de lokale omroep SRC FM in Culemborg uitvoeren. En nu fuseren ze ook nog eens met de omroep RTV Betuwe en komen er verschillende gemeentes bij het uitzendgebied. Het wordt groter, maar wat betekent dit voor de lokale omroep en zijn velen vrijwilligers?

“Read More”