Toronto, London, New York en nu Rotterdam. De komende dagen verduistert het museumpark en overstroomt het met het ‘WATERLICHT’ van Daan Roosegaarde. Het project toont hoe Rotterdam eruit ziet, als de Westzeedijk doorbreekt. Het ‘WATERLICHT’ is een mooie virtuele voorstelling, maar ook een enge gedachte. Het is onderdeel van de tentoonstelling ‘Actie reactie’, een expositie ter viering van 100 jaar kinetische (bewegende) kunst.

Roosegaarde toont een landschap van de toekomst. Wij leven al honderden jaren met water, maar soms vergeten wij hoe gevaarlijk het water is. Dit project laat je ervaren hoe ver Rotterdam onder water staat als de dijken breken.

De kunstenaar vertelt in ‘Landscape of the future’ over onze maatschapij: ‘de stad is een moordmachine, laten wij niet alleen stil staan bij de ernst van dat feit, maar laten wij erover nadenken’ benadrukt Roosegaarde. De mens zorgt voor beschadiging aan de aarde. Maar door innovatie en creativiteit moeten wij voor oplossingen zorgen, dat is de kern van zijn verhaal.

Dan gaat het ‘WATERLICHT’ aan in het duistere Museumpark. Het park verandert in een wijde zee. Het WOW gevoel is ineens aanwezig. Als de lucht blauw kleurt in de vorm van golfbewegingen, weten de bezoekers niet hoe snel ze hun telefoon moeten pakken om een foto te maken. Na het impulsief nemen van foto’s komt de tijd van bezinning en gaan de mensen nadenken. Naast dat het ‘WATERLICHT’ mooi is, zet het de bezoekers dus ook aan het denken over iets waar ze misschien nog nooit bij stil gestaan hebben.

Het Museumpark is speciaal verduisterd. Zo is het Waterlicht beter te zien. Een lamp schijnt voor de veiligheid, anders zie je niet waar je heen loopt.
Naast de genodigden van de presentatie staan buiten nog honderden mensen te wachten. Steeds meer publiek trekt naar het Museumpark.

De blauwe golven hebben een hoogte van drie meter. Het is een magisch beeld, maar tegelijkertijd hoor je de mensen denken: Stel je voor dat het water zo hoog komt? Dan zijn wij zwaar de pineut. Wij Nederlanders zijn gek, maar gelukkig creatief. ‘Als de Nederlander praktisch was, dan zaten wij nu in Duitsland. Op een veilig zee niveau. Maar blijkbaar zijn wij Nederlanders dat niet.’ Aldus Roosegaarde. Nederland is hierdoor koploper in het bouwen van dijken en watermanagement.

Verschillende LED installaties, rookmachines en software maken het Waterlicht mogelijk. Het team van Daan Roosegaarde is behoorlijk groot. Naast de beveiliging zie je verschillende mensen met walkie talkies.

Studio Roosegaarde is het lab van kunstenaar Daan Roosegaarde. Samen met andere ontwerpers en techneuten maakt hij landschappen van de toekomst. Naast dat het mooie kunst oplevert heeft het een dubbele lading, een extra boodschap. Het maakt de wereld beter.

De studio heeft verschillende internationale projecten. ‘SMOG FREE PROJECT‘, een toren die de lucht van smog reinigt en daar juwelen van maakt. ‘SMART HIGHWAY‘, wegen die overdag opladen en s’avonds oplichten. Deze projecten leveren naast een mooi plaatje ook nog een betere wereld op en dat is wat de studio wilt, een betere wereld.

De tentoonstelling actie reactie is tot en met 20 januari te zien. Het WATERLICHT is tot en met zaterdag gratis te bewonderen in het Museumpark te Rotterdam.

from to
Beeldende kunst Cultuuragenda
Museumpark Rotterdam Map