Video| Wanneer je wel eens in Italië bent geweest, dan weet je dat dit het land is van de pizza en pasta eters. Daarnaast kun je daar, maar ook hier genieten van de Italiaanse muziek. Zo houdt je het waarschijnlijk niet droog als een van de Italianen, een serenade voor je zingt.

De Italianen, die ook wel bekend staan om hun term verleidelijk straattheater, zijn opgericht in 2013. Het idee ontstond tijdens het eerste jaar van hun opleiding aan Artez in Zwolle.

Italianen

”Ja dat is eigenlijk gewoon ontstaan. In een voorstelling en daar moesten types in die leuk, muzikaal en charmant waren. Mediteraans, maar ook een beetje brutaal en glad. Dan kom je al gauw bij Italianen uit. Het was zo dat we dus een voorstelling speelden vanuit personages, maar er zaten ook nog vele andere personages in. Toen werden wij eigenlijk gevraagd om als Italianen met het straattheater op een festival te gaan spelen. Een opstapje om ons uiteindelijk te kunnen ontwikkelen tot zelfstandig straattheatergezelschap. Toen kregen we in een keer aanvragen of we vaker wilden spelen van bijvoorbeeld het bevrijdingsfestival in Zwolle. Toen dachten we dus hee dit is leuk.”

Optredens

”Ja het is heel uiteenlopend waar we spelen. Het zijn grote evenementen, het zijn kleine evenementen. Het zijn privé feesten, het zijn bedrijfsfeestjes en we hebben een aantal keer in het rijksmuseum gespeeld. Misschien wel weinig Italiaanse evenementen. Af en toe zijn het wel feestjes die een Italiaans thema hebben en soms ook echt als het Italië evenement in Utrecht, wat dan helemaal over Italië gaat. Mediteraans past gewoon op veel plekken heel goed.”

Leuke reacties?

”Het leukste is als mensen echt opknappen, vrolijk worden of openbreken als ze je zien. Zo heeft Enrico een keer een zoen op zijn mond gehad, omdat een vrouw heel blij van hem werd. Wat ook altijd feest is is als wij met het gezelschap naar Italië reizen en als we dan met kostuum door de straten lopen. Al zingend met de gitaar, om daar de stad een beetje op te vrolijken. De herkenning opzoeken, dat dan van alle balkonnetjes hoog de oude vrouwtjes naar buiten komen en schreeuwen oh Coco. Zo meezingen en schreeuwen. Die reacties zijn heel wonderbaarlijk. Dat is heel schoon, dat is heel tof.”

Favoriete vakantieplek in Italië?

”Italië is natuurlijk heel groot en divers. Er zijn heel veel mooie plekken. We zijn met de groep al een aantal keer in steden geweest. O.a. in Napels en in Verence. We willen graag zoveel mogelijk plekken zien. We hebben het heel vaak over Napels, omdat Napels vergelijken met Verence wat gewaagder is. Het was wat rauwer en daardoor voelde het wat levendiger op een bepaalde manier. Daar hebben we het nog steeds vaak over en daar gaan we misschien nog wel een keertje terug.”

Italiaanse muziek?

”Ja we hebben heel veel verschillende muziek. We hebben heel oude muziek van de vorige eeuw. We hebben een cover van Frozen van de Disney film, dus daar zit het heel erg tussen eigenlijk. Bekende hits, onbekende hits. Zelf geschreven hits. Maar wel allemaal Italiaans of dat het in elk geval Italiaans te maken is.”

Boodschap

”Ik denk waar we ook komen. We proberen altijd de Mediteraanse zon te laten schijnen. Dus de liefde, warmte, vriendschap, plezier, muziek, lachen. Ja dat vooral. Dat mensen met een goed gevoel en een glimlach verder kunnen gaan.”

Toekomstdroom?

”Dat we blijven spelen. Misschien wel meer Italianen, groter worden. Wat ik ook hoop, want er komt ooit een moment waarop we met zijn allen waarschijnlijk gaan stoppen. Het zou dan leuk zijn als de Italianen als gezelschap doorgegeven kunnen worden. Dat het dus niet neervalt als wij stoppen.”