Hoe doen ze het op hun leeftijd? Dat is de vraag die eigenlijk de gehele voorstelling door mijn hoofd speelt. Paulo en Mayke zijn de padre en madre van Zanzara. Met hun 65 en 64 jaar verwacht je deze twee niet meteen in het circus, maar voor een handstand of een flikflak draaien ze hun hand niet om. Gedurende de show zijn ze meerdere malen terug te zien. Samen schitteren ze tijdens een liefdesscène waarin Mayke op sensuele wijze Paulo beklimt. Paulo lanceert haar vervolgens zonder moeite door de lucht.

Het ontstaan van Zanzara

Mayke vertelt dat ze eigenlijk door Paulo het circusleven is ingerold. “Toen ik Paulo leerde kennen zat hij op een circusschool. Vanaf dat moment zijn we samen verder gegaan en nu staan we hier, als de oprichters van circus Zanzara.” Voor Mayke was het circusleven nooit een directe keuze. Het is op haar pad gekomen en ze heeft nooit meer omgekeken.

Wat heeft er dan uiteindelijk voor gezorgd dat ze samen circus Zanzara zijn begonnen? “Eigenlijk was het heel makkelijk. We hebben ooit een tent gekocht en zijn toen met een stel mensen op stap gegaan. Later alleen met de kinderen en nu met onze huidige ploeg die circus Zanzara vormt.”

Mayke begon ooit als poppenspeelster, maar nu is ze veel meer dan dat. Als de mama van het circus houdt ze zich bezig met de entree, het naaien van de gordijnen en past ze tussen de bedrijven door op kleinzoon Dorus. Haar man Paulo begon als meubelmaker, skills die in het circus goed van pas komen. “Later zijn we straatartiesten geworden. Een dynamisch duo waren we. Wij zagen altijd mogelijkheden en hebben ons overal doorheen geslagen”, vertelt Mayke trots.

De circusfamilie

Samen hebben Mayke en Paulo dochter Jans gekregen. Jans heeft zelf ook een hele prominente rol tijdens de voorstelling ‘Flamo en la Pano’ van circus Zanzara. Het stokje wordt met gemak doorgegeven, want ook Jans zoon, Dorus, heeft met zijn zes jaar al een kleine rol in de voorstelling. Het lijkt in het water te zitten, want de gehele familie ontpopt zich tot artiest. Maar wat maakt eigenlijk een goede circusartiest? “Uitstraling, zonder uitstraling kom je nergens”, vertelt Mayke stellig.

Het circus duo houdt de ontwikkelingen binnen de circuswereld scherp in de gaten. Wanneer ze nieuwe circusartiesten willen rekruteren bekijken ze verschillende voorstellingen. Ze gaan dan met de artiesten in gesprek en als er wederzijdse interesse is laten ze de nieuwe acrobaat of clown gewoon mee repeteren.

Het leven als artiest brengt financiële onzekerheden met zich mee. Ook familie Zanzara kent deze druk, maar na 25 jaar raak je eraan gewend. “Iedere beginnende zelfstandige kent deze onzekerheid, maar wij laten ons na al die jaren niet meer gek maken. Tenslotte doen we het niet voor de centen.”

Mayke en Paulo zijn beiden al op een respectabele leeftijd. Veel mensen zouden achter de geraniums gaan zitten, maar zij peinzen er niet over. “Wij leven in het hier en nu. Als het niet meer gaat, gaat het niet meer, maar voor nu blijven we lekker klussen, tekenen en jongleren.”

Meer weten over het circus? Klik dan op de volgende link: Het circusleven in vogelvlucht