Naam: Salar Habibi
Leeftijd: 23 jaar
Beroep: Student Master Marketing
Woont in: Haarlem

Haarlem is in trek, dat kan wel gesteld worden. Maar voor de Haarlemmers onder ons is dit fenomeen niet altijd even gunstig. Veel Amsterdammers trekken weg uit de stad en settelen zich in Haarlem. Wat heeft dit voor gevolgen voor de muggen onder ons? Ik sprak met student Salar Habibi, een echte mug, die een nieuwe woning moet gaan zoeken omdat hij zijn studio moet verlaten.  

 “Ik woon al mijn hele leven in Haarlem. Ik heb een halfjaar in een studio in Amsterdam gewoond, maar daar was ik al snel weg. Ik voelde mij er alleen, ver weg van mijn familie en vrienden en de buurt was toen ook niet gezellig. Ik woonde bij het station Amsterdam Amstel in zo een containerwoning, waar echt nog alles aangedaan moest worden. Ik heb toen besloten om terug te gaan naar Haarlem. Ik woon inmiddels alweer drie jaar in mijn studio. Ik vind het er fijn want de Albert Heijn en het station zitten om de hoek en het centrum is vijf minuutjes fietsen. Ik vind het echt jammer dat ik eruit moet.”

Puur toeval en een beetje geluk
“Zes jaar geleden schreef ik mij in op Studentenwoningweb, een site die woningen voor studenten aanbiedt. Zo ben ik ook aan mijn huis in Amsterdam gekomen. Via deze site is het vrij makkelijk om aan een woning te komen. Studenten krijgen namelijk voorrang bij het zoeken naar een woning. In die tijd was er niet veel beschikbaar, maar er waren ook niet veel mensen die wat zochten. Waardoor ik hoog op de lijst kwam bij mijn huidige studio. Doordat ik 23 ben, krijg ik huurtoeslag en de huur van de studio was niet erg hoog. Dat maakte de beslissing om de woning te nemen niet moeilijk. ”

Lastige zoektocht
“Omdat het een woning is dat voor studenten is bedoeld, moet ik na mijn master de studio verlaten. Dat is, als het goed is, over een halfjaar. Ik ben dus nu al aan het zoeken naar een woning wat niet onder de sociale huur valt. Zo zoek ik naar vrije huurwoningen op internet en bij makelaars. Een jaar geleden ben ik mij al een beetje gaan oriënteren naar nieuwe woningen, maar het is ontzettend moeilijk. Ik zoek een klein appartementje of een studio, niet per se in het centrum. Mijn ouders wonen zelf in Haarlem-Zuid, dat zou ik ook prima vinden als de prijs schappelijk zou zijn. Op dit moment zijn er weinig woningen beschikbaar en het is erg duur. Mensen hebben meer geld en meer geld over voor een huis, waardoor de huurprijzen stijgen. Ik kan dat niet betalen, wat mij zorgen baart.”

Amsterdammers naar Haarlem
“Ik vind het heel vervelend dat mensen uit Amsterdam naar Haarlem komen. De Haarlemmer heeft gewoon minder kans op een woning en het heeft dus zeker invloed op mijn zoektocht. Het gaat mij niet zo zeer om Amsterdammers, hetzelfde geld voor mensen die bijvoorbeeld uit Nijmegen zouden komen. Maar je merkt dat de mensen die uit Amsterdam komen, ver boven de vraagprijs kunnen bieden en dit ook doen. Zo verkopen mensen in Haarlem nu eerder hun woning, dan dat ze deze verhuren en dat is voor mij niet gunstig.”